Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Στο 25% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Αισθητός παραμένει ο αντίκτυπος της απότομης πτώσης της τουρκικής λίρας σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Άνοδο στο 25% σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια, υπογραμμίζοντας τη συνεχή επίπτωση της νομισματικής κρίσης στη χώρα στην τουρκική οικονομία.

Οι μηνιαίες τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 2,67%, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου, υπερβαίνοντας το 2,0% που προέβλεπε σχετική δημοσκόπηση του Reuters.

Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο προήλθε από την αύξηση των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 12,74% και την αύξηση των τιμών στις κατοικίες κατά 4,15%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Όπως αναφέρει το CNBC, υπήρξε μικρή αντίδραση από τη λίρα, η οποία εξασθένησε σε 5,44 λίρες ανά δολάριο από τα 5,43, προηγουμένως. Το τουρκικό νόμισμα έχει ανακάμψει πρόσφατα από το «ράλι» πωλήσεων, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την ανεξαρτησία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και το ενδεχόμενο μιας αμερικανο-τουρκικής κρίσης.

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο, μετά από μια αύξηση «μαμούθ» κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, με την ένταση με τις ΗΠΑ να πέφτει.

Ο αντίκτυπος της απότομης πτώσης της λίρας στην οικονομία εξακολουθεί να γίνεται αισθητός σε βασικούς δείκτες, όπως η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η οικονομική εμπιστοσύνη, που πέφτουν σε χαμηλά ετών, με την τουρκική κυβέρνηση ρίχνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για την επόμενη τριετία.

Οι τιμές παραγωγών αυξήθηκαν κατά 0,91% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, με την ετήσια άνοδο να φτάνει στο 45,01%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By