Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Στο 4,75% κινείται τώρα το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου

Στην περιοχή του 4,75% κινείται αυτή την ώρα, περίπου στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου. Περίπου στις 12:30 οι προσφορές περνούσαν τα 5,5 δισ. σύμφωνα με το Reuters.

Το πρωί της Τρίτης, το επιτόκιο για την έκδοση των ελληνικών ομολόγων διαμορφωνόταν στο επίπεδο του 4,875%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανάδοχων τραπεζών.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που μετέδιδε το Bloomberg από το Λονδίνο, κατά τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών, η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στο 4,875%.

Έπειτα από περίπου δύο ώρες το επιτόκιο βελτιώθηκε, γεγονός που δείχνει ότι τελικώς το ελληνικό ομόλογο μπορεί να πουληθεί με ένα επιτόκιο στην περιοχή του 4,5% – 4,6%, επίπεδο που μπορεί να διαμορφωθεί και αναλόγως του τελικού ποσού που θα αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο να δανειστεί.

Η κυβέρνηση με το συνδυασμό της ταυτόχρονης ανταλλαγής και της δημόσιας προσφοράς επιδιώκει να επιτύχει επιτόκιο της τάξης του 4,5% ή δυνατόν και χαμηλότερο.

Το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα δύο σκέλη της δημόσιας προσφοράς και θα γίνει η τιμολόγηση της έκδοσης. Δηλαδή θα αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και το επιτόκιο.

Η δημόσια προσφορά απευθύνεται ταυτόχρονα αφενός στους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019 και αφετέρου σε νέους επενδυτές με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Από πλευράς διαδικασίας οι έξι ανάδοχοι αναδόχων Bank of America-Merrill Lynch, Goldman Sachs, Deutsche Bank, BNP Paribas Citigroup και HSBC, θα τιμολογήσουν πρώτα την ανταλλαγή των παλιών ομολόγων και στη συνέχεια στους νέους επενδυτές με βάση τις προσφορές στο βιβλίο.

By