Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Στο 57,7% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιανουάριο

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν τον Ιανουάριο, παρόλο που μήνες επιβράδυνσης ενθαρρύνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν τη μείωση των επιτοκίων ενόψει των εκλογών.

Αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 57,7% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα, από 64,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε περισσότερο από το 53,8% που ήταν η εκτίμηση των οικονομολόγων του Bloomberg. Σε επίπεδο έτους, ο πληθωρισμός προβλεπόταν να είναι 53,5%.

Ο κίνδυνος με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η οικονομία της γειτονικής χώρας έχει να κάνει με το πόσο επίμονος είναι πλέον ο πληθωρισμός. Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, επιταχύνθηκε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο και έφτασε στο 53% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση. Η σταθερότητα της λίρας εξαλείφει την πίεση στις τιμές. Οι μειώσεις των επιτοκίων επιστρέφουν στην ατζέντα των Τούρκων αξιωματούχων μετά την περσινή πληθωριστική κρίση.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ξεπέρασε επίσης όλες τις προβλέψεις και έφτασε στο 6,7%, η ταχύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2022. Η κατηγορία «μη ταξινομημένες υπηρεσίες και άλλες χρεώσεις» σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο. Αν και μήνες σχετικής σταθερότητας της λίρας και η χαλάρωση των παγκόσμιων πιέσεων συμβάλλουν στην ανακούφιση των πληθωριστικών πιέσεων στην Τουρκία.

Η διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο είναι ζωτικής σημασίας για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς διεκδικεί την επανεκλογή του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By