Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Στο Δημόσιο η εκχώρηση ανείσπρακτων ενοικίων

Τι ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη

balabaniA

Στο Δημόσιο θα εκχωρούνται και τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2014 από τους ιδιοκτήτες. Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, υπογραμμίζοντας ότι η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην τυπική εφαρμογή του νόμου χωρίς όμως να έχει συζητηθεί το θέμα σε ανώτατο επίπεδο.
Για τον λόγο αυτό, η κ. Βαλαβάνη δήλωσε ότι θα προωθηθεί άμεσα τροπολογία στη Βουλή, με στόχο να μην επιβαρυνθούν άδικα οι ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν ενοίκια πέρυσι. Στην τροπολογία θα αναφέρεται ότι και για τη χρήση του 2014 θα ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ανείσπρακτων ενοικίων θα μπορούν με μία χειρόγραφη δήλωση να τα εκχωρήσουν στο Δημόσιο. Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η κ. Βαλαβάνη επανέλαβε ότι θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στο δεύτερο εξάμηνο και ότι θα ισχύσει αφορολογητο όριο οριζόντια και όχι μόνο για την πρώτη κατοικία.
Επισημαίνεται ότι αν το αφορολόγητο όριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οριστεί στις 50.000 ευρώ, τότε το 41,7% των ιδιοκτητών θα μείνει αφορολόγητο.
Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό συνεπάγεται ότι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος της είσπραξης από το Δημόσιο περίπου 3 δισ. ευρώ.
Η κ. Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα καθοριστούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιου, που θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο, ενώ, για την αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, ανέφερε ότι, αν και τάσσεται υπέρ του μέτρου, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν νομοθετικά κωλύματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By