Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Στο εδώλιο για την υπόθεση Βατοπεδίου ο Εφραίμ την Δευτέρα

Μαζί του δικάζεται και ο Αρσένιος και σειρά κατηγορουμένων

efraimA

Ξεκινά αύριο Δευτέρα και πάλι η δίκη για την υπόθεση του Βατοπεδίου, με πρωταγωνιστές τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο.

Μήλον της έριδος, η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις, τις οποίες η Μονή Βατοπεδίου υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της με αυτοκρατορικά Χρυσόβουλα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2008 μετά τις καταγγελίες για παράνομες ανταλλαγές της λίμνης με φιλέτα του δημοσίου παρά το γεγονός ότι υπήρχε αμφισβήτηση γύρω από την κυριότητα της μονής στη λίμνη και τις παραλίμνιες.

Η μονή είχε μάλιστα προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας τότε την κυριότητα αλλά πριν βγει η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Ξάνθης, ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε υπογράψει την παραίτηση του δημοσίου από τις αξιώσεις του, στηριζόμενος σε αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου και άλλων φορέων.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι ενέργειες και οι πράξεις των κατηγορουμένων που κατηγορούνται για απάτη και νόθευση εγγράφου, έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Εκτός από τους Εφραίμ και Αρσένιο, κατηγορούμενοι είναι ακόμη στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη και ο αδελφός της, ο πρωην γ.γ του Υπουργείου Γεωργίας Κ. Σκιαδάς, στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α

Οι εξεταστικές επιτροπές πάντως έμειναν μόνο σε πολιτικές ευθύνες, ενώ η προανακριτική παρέπεμψε τους υπουργούς Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα στο δικαστικό συμβούλιο για το αδίκημα της απιστίας.

Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ότι για τους 3 υπουργούς τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί, δίνοντας τη σκυτάλη στην εφέτη ανακρίτρια και στην απόδοση ευθυνών μόνο για μη πολιτικά πρόσωπα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By