Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων η Ελλάδα το επόμενο διήμερο

Το Εurogroup αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30 (ώρα Ελλάδος), παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι

ellada-europi

Ένα διήμερο κατά το οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, ξεκινάει σήμερα με τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Εurogroup αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30 (ώρα Ελλάδος), παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Προηγουμένως θα έχει συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), κατά την οποία ο καθηγητής Γ. Χουλιαράκης που εκπροσωπεί την Ελλάδα, αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup είναι περιορισμένες, ωστόσο δεν αποκλείεται η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Πηγές της Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι για να υπάρξει συμφωνία ως τις 16 Φεβρουαρίου, όλες οι πλευρές θα πρέπει να μετακινηθούν από την αρχική τους θέση.

Tην επομένη, 12 Φεβρουαρίου, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών εντός της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί παρουσία των προέδρων της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Έχω ζητήσει από τον πρόεδρο του Eurogroup να μας ενημερώσει για τις διαδικαστικές πτυχές που αφορούν στις συζητήσεις για την Ελλάδα εντός του Eurogroup» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ντ. Τουσκ.

Εξάλλου, τα θέματα της Συνόδου Κορυφής που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες θα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στον απόηχο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By