Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Στο Γκάζι η παρουσίαση του βιβλίου Βαρουφάκη

Το ήδη πολυσυζητημένο και μπεστ-σέλερ διεθνώς «Ανίκητοι Ηττημένοι» παρουσιάζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ – Τι αναμένεται να πει για Grexit, Plan-X, Τσίπρα και Τσακαλώτο, αλλά και για τις βιντεοσκοπημένες συνομιλίες του – Στο κείμενο του βιβλίου δεν χαρίζεται σε κανέναν

Σε εξέλιξη είναι στην Τεχνόπολη (Γκάζι) η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι», από τις εκδόσεις Πατάκη. Η παρουσίαση γίνεται σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο καθώς το παρόν έχουν δώσει περίπου 300 φίλοι του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Το βιβλίο «Ανίκητοι Ηττημένοι» είναι ένα εκ των έσω χρονικό των έξι πρώτων μηνών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την δραματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές της Ελλάδας. Η από πρώτο χέρι μαρτυρία του Βαρουφάκη, ενός εκ των πρωταγωνιστών μιας περιπέτειας που κατέληξε στο δημοψήφισμα και την οδυνηρή συνθηκολόγηση του Αλέξη Τσίπρα, τον Ιούλιο του 2015, έχει ιδιαίτερη σημασία. Τόσο ως ιστορικό ντοκουμέντο, όσο και σαν πολιτικό κείμενο, εφόσον αποκαλύπτει πτυχές μιας υπόθεσης που καθόρισε το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη που ήδη υπάρχει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων είναι ογκώδες, καθώς περιέχει αναλυτικές περιγραφές, ημέρα την ημέρα, καθώς και διαλόγους που ο ίδιος ο πρώην ΥΠΟΙΚ είτε ηχογράφησε με το κινητό του, είτε μεταφέρει βάσει των σημειώσεών του, γραπτών αλλά και νοερών.

Οι «Ανίκητοι Ηττημένοι» είναι η μεταφορά στα ελληνικά του αγγλόφωνου πρωτοτύπου με τίτλο «Adults in the room» που είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικούς μήνες. Όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προσθήκες που έχει κάνει ο Βαρουφάκης, ειδικά για το ελληνόφωνο κοινό και οι οποίες φωτίζουν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες για πρόσωπα και πράγματα.

Ομιλητές στην σημερινή εκδήλωση είναι η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο πρώην σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Νίκος Θεοχαράκης. Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο Κωνσταντίνος Πουλής, ενώ αποσπάσματα από τους «Ανίκητους Ηττημένους» θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Καρακίτσου.

Ο Βασίλης Βασιλικός στην παρέμβαση του συνέκρινε τον Γιάνη με τον Ρώσο λογοτέχνη Σολζενίτσιν ενώ τα αποσπάσματα που διαβάστηκαν αφορούσαν την άποψη που εξέφραζε διαρκώς ο Γιάνης ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την απειλή του Grexit.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By