Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Στο ΥΠΟΙΚ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για τη συνέχιση των συζητήσεων

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Νίκου Φράγκου

troika

Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας με επικεφαλής τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουες Μακ Γκρου, έφτασαν πριν από λίγο στο κτίριο της οδού Νίκης, όπου και πραγματοποιείται συνάντηση στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Νίκου Φράγκου.

Παρόντες στη συνάντηση είναι επίσης η διευθύντρια προϋπολογισμού του ΓΛΚ Σταυρούλα Μηλιάκου και νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου.

Παράλληλα, σήμερα τρέχουν διαπραγματεύσεις τεχνικού χαρακτήρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπως και τις προηγούμενες μέρες, αλλά και στην Καραγιώργη Σερβίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Επίσης, αναμένεται στην Αθήνα και η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.

Με τα μάτια στραμμένα στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ από τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίες αποτελούν πλέον καταλυτικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα στο τρίγωνο Χίλτον – Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Στην αντιπροεδρία, οι επικεφαλής των θεσμών δεν έχουν πατήσει πόδι. Εκεί συντονίζονται οι διαπραγματευτικοί ελιγμοί της κυβέρνησης, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολικής, όπου χθες εξετάστηκε το φλέγον για την ελληνική πλευρά θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει ήδη τεθεί ζήτημα προκαταβολής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (10 δισ. ευρώ έχει ζητήσει ήδη η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λ. Κατσέλη) προκειμένου να αμβλυνθούν το συντομότερο δυνατό οι αβεβαιότητες που πλανώνται πάνω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Χθες στις διαπραγματεύσεις συζητήθηκαν οι πτυχές της συμφωνίας που αφορούν ενεργειακά ζητήματα (ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ), το νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων, τα φορολογικά και οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν επαφές και με τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, μετρώντας τις αποκλίσεις στα δημόσια έσοδα και εξετάζοντας τα διαρθρωτικά μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες πως οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα πηγαίνουν καλά και εξέφραζε την προσδοκία ότι μπορούν να ολοκληρωθούν στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα επαφών έως τις 10-11 Αυγούστου.

Η σημασία που αποδίδουν οι θεσμοί στις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ανάγλυφα από τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ώρες μετά τη νέα τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (Στο Κόκκινο) σύμφωνα με την οποία «δεν είμαστε ιδιοκτήτες του προγράμματος».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι «είναι κρίσιμο τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ελληνικές αρχές, όχι τα λόγια που θα χρησιμοποιήσουν και ο πολιτικός θόρυβος που συχνά είναι απαραίτητος, αλλά τι θα κάνουν για να δείξουν ιδιοκτησία και αποφασιστικότητα».

Κατά την άποψή της, ιδιοκτησία και η αποφασιστικότητα μεταφράζονται σε πρώτη φάση σε «προτάσεις νομοθεσίας, συζήτηση και ψήφιση ή όχι από τη Βουλή» και σε δεύτερο στάδιο σε «εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί».

Με εξαίρεση τον συμβιβασμό για τις προτάσεις νομοθεσίας, όπως αποτυπώθηκαν στη συμφωνία αλλά μένει να εξειδικευτούν στο νέο μνημόνιο, σε όλα τα επόμενα στάδια, οι προϋποθέσεις του ΔΝΤ μπάζουν νερά. Από τη συζήτηση και την ψήφιση ή μη στη Βουλή έως και την εφαρμογή των μέτρων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By