Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Στο Κακουργιοδικείο πέντε πρώην στελέχη της Τράπεζας Κύπρου

Κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων οι δύο πρώην πρόεδροι του ΔΣ της τράπεζας

TRAPEZAKYPROU

Πέντε πρώην ηγετικά στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και η Τράπεζα ως νομικό πρόσωπο παραπέμφθηκαν να δικαστούν, στις 29 Φεβρουαρίου, στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο για την υπόθεση της κατάρρευσης της Τράπεζας το 2013.

Εκτός από την Τράπεζα ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Το κατηγορητήριο αποτελείται από έξι κατηγορίες. Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση, κατά παράβαση του άρθρου 302 του ποινικού κώδικα και της χειραγώγησης της αγοράς κατά παράβαση των άρθρων 19, ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(2) του περί πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (κατάχρηση αγοράς) Νόμου του 2005 και του άρθρου 4(δ) της σχετικής οδηγίας 116-2005-03 του 2011 του άρθρου 20 του ποινικού κώδικα, κεφ. 154.

Σε σχέση με την κατηγορία συνωμοσίας για καταδολίευση, όλοι οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι μεταξύ 16 Ιουνίου και 19 Ιουνίου 2012 συνωμότησαν για «να καταδολιεύσουν το κοινό για τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των Euro200 εκ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Αναφορικά με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς και οι έξι κατηγορούνται ότι «παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί από την 1η κατηγορούμενη δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος, δηλαδή ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Ο Θεόδωρος Αριστοδήμου ως πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας αντιμετωπίζει ξεχωριστά κατηγορίες διάδοσης παραπλανητικών ενδείξεων για το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων σχετικά με το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας. Οι ίδιες κατηγορίες βαραίνουν επίσης την εταιρεία και τον Ανδρέα Ηλιάδη ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Στο κατηγορητήριο υπάρχουν 33 μάρτυρες κατηγορίας, στους οποίους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην στέλεχος της Τράπεζας Βάσος Σιαρλή, ο τέως υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης, καθώς και στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και της ΚΤΚ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης όλων των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται όπως ζητήσουν διαφοροποίηση των όρων εξασφάλισης της παρουσίας των πελατών τους κάτι που θα εξεταστεί από το Κακουργιοδικείο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By