Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα: Οι επιθέσεις Ερντογάν και η απάντηση Μητσοτάκη

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης και η προκλητικότητα χτυπάει… κόκκινο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να απαντά σε ήπιους τόνους, στέλνοντας, ωστόσο, τα κατάλληλα μηνύματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κινητικότητα των Τούρκων και χωρίς -όπως ο ίδιος αναφέρει- εξάρσεις, η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλα όσα πρέπει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα για να δείξει προς όλους ότι το δίκιο είναι με το μέρος της.

Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας των νησιών, βάζοντας στην ουσία ένα «φρένο» στις αξιώσεις που εγείρει η Άγκυρα για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο να καταστεί σαφές πως σε περίπτωση που η Άγκυρα αποδεχτεί ότι η μόνη διαφορά με την Αθήνα είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας των νησιών, τότε ο δρόμος της Χάγης είναι ανοιχτός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμελεί, όμως, να στείλει και μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Τουρκία, διαμηνύοντας ότι θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό άλλωστε είπε και χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στους Αγίους Αναργύρους.

Το σχόλιο αυτό έρχεται μετά από δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό Star, που αποτυπώνει ανησυχία των πολιτών για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία.

Φοβούνται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Η δημοσκόπηση δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι το 54,9% των ερωτηθέντων θεωρούν «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, το 42,6% θεωρεί πιο ενδεδειγμένη λύση την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, έναντι 28,8% που προτιμά τον απευθείας διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το 21,3% απαντά «καμιά από τις παραπάνω λύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης στον σύντομο χαιρετισμό του ανάφερε:

«Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας.

Και έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε, επίσης, όμως και την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα. Και ίσως αυτή η σιγουριά και αυτή η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής να προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε στον χαιρετισμό του προς τον κομματικό ακροατήριο για το ίδιο θέμα πως:

«Η δική μας πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. Ο διάλογος αυτός όμως θα γίνεται με βάση τους κανόνες με βάση το διεθνές δίκαιο και με βάση τη βασική παραδοχή, τη μία βασική μας διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο.

Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By