Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης η υπόθεση «Βαρουφexit»

Η εμπλοκή ονόματος υπουργού σε μηνυτήρια αναφορά δεσμεύει τη Δικαιοσύνη, η οποία οφείλει, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, να τις διαβιβάσει χωρίς αξιολόγηση στη Βουλή.

varoufakis

Το θέμα έχει λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, καθώς εκτός του ότι προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί και αντικείμενο διερεύνησης, καθώς η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου διέταξε ΕΔΕ για τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ ταυτόχρονα ο Αρειος Πάγος παρακολουθεί προσεκτικά τις τελευταίες εξελίξεις.

Με τον πολιτικό κόσμο να ζητά παρέμβαση της Δικαιοσύνης, νομικοί κύκλοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κ. Βαρουφάκη, ενώ σημειώνουν ότι δεν μπορούν να στείλουν ένα δημοσίευμα χωρίς μηνυτήρια αναφορά στη Βουλή.

Εκτός και εάν υπάρξει τελικά αναφορά στην Εισαγγελία που να σχετίζεται με τα επίδικα δημοσιεύματα, ή αν τελικά η ίδια η Βουλή αποφασίσει να παρέμβει, όπως προβλέπεται, μέσω συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών. Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και άλλη νομική φόρμουλα που να επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος, τουλάχιστον ως προς κάποιο σκέλος της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν οι δύο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τις οποίες ζητείται η παραπομπή του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο, κατά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Τις δύο αναφορές κατέθεσαν ο πρόεδρος του κόμματος «Τελεία» Απόστολος Γκλέτσος και ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η εμπλοκή ονόματος υπουργού σε μηνυτήρια αναφορά δεσμεύει τη Δικαιοσύνη, η οποία οφείλει, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, να τις διαβιβάσει χωρίς αξιολόγηση στη Βουλή.