Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στο…περίμενε η αξιολόγηση από Ντάισελμπλουμ και ΔΝΤ

Κάθε άλλο παρά θετικά είναι τα μηνύματα από ΔΝΤ και Eurogroup προς την Ελλάδα

daiselbloom-lagarde

Αρνητικά μηνύματα εκπέμπουν προς την Αθήνα οι Θεσμοί! Μάλιστα, βάζουν σε … «αναμονή» την αξιολόγηση, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως «αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τον Μάιο καήκαμε».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πως το μόνο που ζητά το Ταμείο από την Αθήνα, είναι να υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Ο Τζέρι Ράις μάλιστα δεν χαρίστηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο -που δήλωσε ότι το ΔΝΤ ζητά διαρκώς νέα μέτρα- λέγοντας πως είναι λάθος να παρουσιάζεται το Ταμείο ως ο σκληρός παίχτης υπενθυμίζοντας το ότι το ΔΝΤ από την αρχή της κρίσης ήταν υπέρ της ανάγκης για ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Επιπλέον ο κ.Ράις επιβεβαίωσε πως η εμπλοκή στην αξιολόγηση έγκειται στο γεγονός ότι κατά το ΔΝΤ υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 4 με 5% του ΑΕΠ, κάτι που καθιστά δύσκολη την επίτευξη των στόχων.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε πως η Αθήνα έχει κάνει πολύ μικρή πρόοδο τον τελευταίο διάστημα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις και την μείωση των δαπανών.

Συνεχείς αναμένεται να είναι οι επαφές των ευρωπαϊκών θεσμών με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μια προσπάθεια μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας να έχει βρεθεί η συμβιβαστική λύση που θα φέρει το κουαρτέτο στην Αθήνα σε … απαρτία. Μετά το χθεσινό «μυστικό δείπνο» μεταξύ των δύο πλευρών, κατέστη σαφές ότι για να προχωρήσει η διαδικασία της 1ης αξιολόγησης, κάποια πλευρά θα πρέπει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις:

1. να δεχτεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος παρά το γεγονός ότι θα επιβληθούν λιγότερα μέτρα. Για να γίνει αυτό, το ΔΝΤ θα πρέπει να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του τόσο για το δημοσιονομικό κενό του 2016 όσο και για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που απαιτούνται για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτό δεν είναι εύκολο δεδομένου ότι εκτός από τους Ευρωπαίους, στο ΔΝΤ μετέχουν και άλλες χώρες (Βραζιλία, Ινδία κλπ) οι οποίες φέρονται ενοχλημένες από την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

2. να δεχτεί η Γερμανία να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ κάτι όμως που προϋποθέτει νέα έγκριση από τη γερμανική πλευρά καθώς η συμμετοχή ΔΝΤ προβλέπεται ρητά στο μνημόνιο που υπεγράφη το καλοκαίρι. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο καθώς η συμμετοχή ΔΝΤ ήταν βασικό επιχείρημα της Γερμανίδας Καγκελαρίου το καλοκαίρι προκειμένου να «περάσει» το μνημόνιο.

3. να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει τα σκληρά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ και φυσικά να προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα ακόμη και των υφιστάμενων συντάξεων. Τα νούμερα που ζητά το ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλα και φτάνουν στα 4 δις. ευρώ μόνο για το 2016.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα θα συνεχιστούν. Οι ελπίδες εστιάζονται στο να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, ημέρα πραγματοποίησης και της κρίσιμης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό.

Η μεγάλη διαφωνία Ευρωπαίων- ΔΝΤ, εντοπίζεται σε δύο θέματα. Ασφαλιστικό και δημοσιονομικό.

Να σημειωθεί ότι ύστερα από μια μικρή «ανάπαυλα», από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά και πάλι η αποπληρωμή χρέους. Μέσα στον μήνα, υπάρχουν δύο σοβαρές υποχρεώσεις συνολικού ύψους περίπου 860 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

1. Στις 7 Μαρτίου (ανήμερα του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής) λήγει δόση 298,67 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

2. Στις 16 Μαρτίου, υπάρχει μια ακόμη υποχρέωση προς το ΔΝΤ, αυτή τη φορά συνολικού ύψους 560,02 εκατ. ευρώ.

Επόμενη μεγάλη υποχρέωση, είναι η δόση που πρέπει να καταβάλλουμε στο ΔΝΤ στις 13 Απριλίου, συνολικού ύψους 448 εκατ. ευρώ. Το σύνολο αυτών των υποχρεώσεων (πάνω από 1,2 δις. ευρώ) θα πρέπει να αποπληρωθούν μέσα από τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου εκτός και αν υπάρξει θεαματική στροφή στην πορεία των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει και στην ολοκλήρωσή τους (σ.σ με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτούν και περίπου 5,9 δις. ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να έχουν μπει στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015).

By