Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ φορολογούμενοι με εταιρείες σε Βουλγαρία και Κύπρο

Έλληνες ιδιοκτήτες εταιρειών που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς και φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια απευθείας από τη χώρα της καταστατικής έδρας για υπηρεσίες, που παρέχουν από την Ελλάδα βάζει στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους και ευνοικότερου φορολογικού καθεστώτος-δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού-ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων» ανέφερε πως οι φορολογούμενοι που μέσω επίπλαστων καταστάσεων αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν σύντομα κυρώσεις.

Όπως είπε, στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό αυτό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα.

«Ήδη έχουμε εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, όπου ορισμένοι φορολογούμενοι δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της ΕΕ», ανέφερε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ και προσέθεσε πως «τόσο για αυτές, όσο και για όποιες άλλες υποθέσεις προκύψουν, έχουν δοθεί οδηγίες για τη διαχείρισή τους, ώστε να εφαρμοστεί η φορολογική νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει προβλέψεις ακριβώς για την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρηστικών πρακτικών».

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως είναι σε διαρκή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετακίνησης εισοδήματος πέραν των συνόρων.

«Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί μονομερώς. Για το λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις φορολογικές διοικήσεις των υπολοίπων κρατών – μελών. Μάλιστα, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, προγραμματίζουμε να επισκεφθούμε τη Βουλγαρία και να συναντηθούμε με την ομόλογό μου και το επιτελείο της, ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα στενότερη συνεργασία  στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης των εθνικών νομοθεσιών μας. Παράλληλα, προγραμματίζουμε στο προσεχές διάστημα συναντήσεις και με τις διοικήσεις και άλλων γειτονικών χωρών», είπε σχετικά. Κατά πληροφορίες ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ θα επισκεφτεί για το ίδιο θέμα και την Κύπρο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By