Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο «τραπέζι» των Ευρωπαίων οι τουρκικές προκλήσεις – Η “τρικυμία” με τη δήλωση Διακόπουλου για το Oruc Reis

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ζήτημα Τουρκίας στην σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.Συμφωνία Δένδια – Χριστοδουλίδη για συντονισμό των ενεργειών. Τα “μαζεύει” ο σύμβουλος του πρωθυπουργού μετά τις δηλώσεις για το Oruc Reis.

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας και των προκλήσεων της Άγκυρας θα θέσει στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμως, στην ατζέντα βρίσκεται μόνο το ζήτημα της Λευκορωσίας, καθώς η Τουρκία αποτελεί αντικείμενο της επόμενης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα συνεδριάσει ατύπως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης της περασμένης εβδομάδας. Εκεί, στην ατζέντα βρίσκεται η Τουρκία, δίχως, ωστόσο, να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη δρομολόγηση της επιβολής κυρώσεων που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Γερμανίας.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει πάντως σήμερα τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις με το Oruc Reis και θα επαναλάβει την πάγια θέση της Αθήνας για διάλογο με την Τουρκία μόνο στην περίπτωση που θα σταματήσουν οι προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας. Ο δε διάλογος θα έχει ως περιεχόμενο μόνον το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ, το οποίο η Ελλάδα αναγνωρίζει ως τη μοναδική διαφορά της με την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου συμφώνησαν Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντησή τους, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να επισημαίνουν ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ έχει «θεσμική υποχρέωση» να παρουσιάσει τον κατάλογο των προτεινόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε στις δηλώσεις του ότι οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής, τις ευρωπαϊκές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σημειώνεται ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θ’ απασχολήσουν και τη σύνοδο της MED7 στην Κορσική, την ώρα που η Ολομέλεια του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ. Την επόμενη εβδομάδα, η συμφωνία θα έλθει με διαδικασίες-εξπρές προς κύρωση και στη Βουλή των Ελλήνων, μαζί με την αντίστοιχη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας.

Πάντως, «τρικυμία» έφερε προσώρας στο Μαξίμου η δήλωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open, ο κ. Διακόπουλος είπε ευθέως ότι το Oruc Reis προχώρησε σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ερχόμενος σε αντίθεση με τη θέση που εκφράζει η κυβέρνηση.

Η διάψευση ήρθε άμεσα από τον Στέλιο Πέτσα («δεν υπάρχουν έρευνες», είπε στον Antenna ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), ενώ η δυσφορία που υπήρξε στο Μαξίμου – μολονότι δεν δημοσιοποιήθηκε και προτιμήθηκε η σιωπή – καθώς και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οδήγησαν τον κ. Διακόπουλο σε διευκρινιστική δήλωση, με τον ίδιο να ισχυρίζεται πως εννοούσε ότι το τουρκικό σκάφος θα μπορούσε δυνητικά να προχωρήσει σε έρευνες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By