Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

«Στόχος η καλύτερη συνεργασία με Ελλάδα για την αξιοποίηση κονδυλίων της Ε.Ε.»

Τι απάντησε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου

moskobisi

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με την Ελλάδα προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα κονδύλια της Ε.Ε., απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονου.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. παρείχε στήριξη μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της, τα οποία αποτέλεσαν τη βασική πηγή επενδύσεων κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. «Ελλείψει μιας τέτοιας χρηματοδοτικής στήριξης, η προσαρμογή στην Ελλάδα θα ήταν πολύ πιο απότομη με όλες τις καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που αυτή συνεπάγεται» σημείωσε στη συνέχεια.

Αναλυτικότερα, ο Μοσκοβσί επισήμανε ότι την περίοδο 2007-2013 τα διαρθρωτικά ταμεία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ύφεσης και την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης. Για την περίοδο 2014-2020, διατίθενται στην Ελλάδα 20,6 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία, να δοθεί ώθηση στις καινοτόμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, να μειωθεί το οξύ πρόβλημα της ανεργίας μέσω της ενεργής ένταξης και των πολιτικών εκπαίδευσης/ανάπτυξης δεξιοτήτων, να προωθηθούν οι βιώσιμες υποδομές και να υποστηριχθεί ο εκσυγχρονισμός του κράτους.

Καταλήγοντας, ο Επίτροπος έκανε ειδική μνεία στην ποιότητα της διακυβέρνησης και στις διοικητικές ικανότητες, οι οποίες συνιστούν παράγοντες καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο ή την παρακμή της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

By