Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Στον «αφρό» τα κρυπτονομίσματα μετά και την επιβολή capital controls στη Ρωσία

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων μετά και την είδηση για επιβολή capital controls στη Ρωσία.

Ειδικότερα, δεν πέρασαν λίγα λεπτά από τις ανακοινώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν για την επιβολή capital controls στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, και οι συναλλαγές στα κρυπτονομίσματα πήραν φωτιά, οδηγώντας τις αποτιμήσεις τους σε σημαντική άνοδο.

Το Bitcoin ενισχύθηκε κατά 15%, στα 44.614 δολάρια, το Ethereum κατά 13%, στα 3.029 δολάρια, και το Terra κατά 20%, στα 91,11 δολάρια.

Τα κρυπτονομίσματα είχαν ανέβει και όταν η Δύση ανακοίνωσε την αποσύνδεση των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, καθώς πολλοί υποστήριξαν ότι ίσως αποτελέσουν ένα μέσο συναλλαγής για τις επιχειρήσεις που έχουν προμηθευτές στη Ρωσία ή εξάγουν στη Ρωσία. Βεβαίως, είναι δύσκολο τα κρυπτονομίσματα να αντισταθμίσουν μεγάλες συναλλαγές, αλλά είναι πολύ εύκολο να προσελκύσουν απλούς πολίτες να ανοίξουν λογαριασμούς σε crypto.

Οι πολίτες κυρίως στις δύο εμπόλεμες χώρες ήδη αρχίζουν και ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων: δεν φυλάσσονται από τράπεζα, οπότε δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, δεν μπορούν να κατασχεθούν και μέσα από την εφαρμογή του κινητού μπορούν να μεταφερθούν ανά πάσα σε στιγμή σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Υπάρχουν και εκεί οι υπερβολές, τα χρηματιστηριακά παιχνίδια, οι μεγάλες διακυμάνσεις και οι κίνδυνοι, αλλά τα πλεονεκτήματά τους σε τέτοιες ειδικές συνθήκες είναι πόλος έλξης για όποιον θέλει να περισώσει ό,τι μπορεί από την περιουσία που έχει σε διαθέσιμα.

Πολλοί πρόσφυγες από την Ουκρανία αξιοποίησαν στο έπακρο τις ιδιότητες των crypto, καθώς φτάνουν στις χώρες υποδοχής έχοντας την περιουσία τους στο… κινητό τους.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης παγκοσμίως στην εξόρυξη bitcoin, μετά τις ΗΠΑ και το Καζακστάν. Ο ετήσιος όγκος συναλλαγών των Ρώσων σε κρυπτονομίσματα φτάνει τα 5 δισ. δολάρια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By