Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Στον Άρειο Πάγο το ζήτημα των «ρητρών μονιμότητας»

Με αφορμή έξι απολύσεις που έγιναν στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής

areios-pagos

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκε η υπόθεση για τη συνταγματικότητα ή μη της εξουσιοδότησης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την έκδοση της 6/28.2.2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία μεταξύ άλλων καταργήθηκαν οι λεγόμενες «ρήτρες μονιμότητας», ή εάν έπρεπε για την κατάργησή τους να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.

Με αφορμή έξι απολύσεις που έγιναν στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, το Β1΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 52/2015 απόφασή του για λόγους γενικότερου ενδιαφέροντος παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου το ερώτημα για οριστική επίλυση.

Οι έξι απολυμένοι του ΚΤΕΛ είχαν δικαιωθεί, αρχικά από το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, αλλά το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής άσκησε αναίρεση.

Οι λεγόμενες «ρήτρες μονιμότητας» είναι οι όροι που περιλαμβάνονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή κανονισμούς ορισμένων επιχειρήσεων, όπως στην περίπτωση των ΚΤΕΛ, που απασχόλησε τον “Αρειο Πάγο, οι οποίοι προέβλεπαν αυξημένη προστασία των μισθωτών από την απόλυση σε σχέση με την (μειωμένη) προστασία που γενικώς παρέχεται έναντι των απολύσεων από την εργατική νομοθεσία (Ν. 2112/1920).

Σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία (σε αντίθεση με την εργατική νομοθεσία των άλλων κρατών), οι απολύσεις των εργαζομένων είναι αναιτιολόγητες. Όμως, σε όσες επιχειρήσεις ίσχυαν οι «ρήτρες μονιμότητας», η δυνατότητα των εργοδοτών να απολύουν αναιτιολόγητα το προσωπικό τους περιοριζόταν αρκετά.

By