Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες

Το νέο καθεστώς θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου

mario dragki

Την απόφαση να πάψει να δέχεται τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για τη αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα δανείζεται μόνο από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του εφαρμοζόμενου προγράμματος στήριξης (μνημόνιο). Η ΕΚΤ κρίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον την εγγύηση της Ευρώπης.

Το νέο καθεστώς θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου, παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

H Φρανκφούρτη προσθέτει ότι η απόφαση είναι συμβατή με τους υφιστάμενους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος, και δεν έχει συνέπειες για το καθεστώς αντισυμβαλλόμενου των ελληνικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Το ποσό που θα χρειαστεί να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA για να καλύψουν την ακύρωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το κόστος χρηματοδότησης μέσω ELA είναι σαφώς μεγαλύτερο από το κανονικό κόστος άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05%.

Η απόφαση της Φρανκφούρτης ελήφθη την ίδια μέρα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης είχε κάνει λόγο για «καρποφόρα» συνάντηση.

By