Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό και επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους

Τη δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ακόμη και επιχειρήσεων οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και θέλουν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην αγορά προβλέπει η νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας στο σχετικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

 Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι προηγουμένως να έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών της επιχείρησης τους.

Η αλλαγή αυτή εκτιμάται από την αγορά ότι θα δώσει την ευκαιρία σε πολλές επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο να ξαναμπούν στην αγορά ρυθμίζοντας τις οφειλές τους και παίρνοντας μια δεύτερη ευκαιρία επανένταξης.

Μία ακόμη αλλαγή στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας επί του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των ληξιπροθέσμων οφειλών των επιχειρήσεων είναι και η διεύρυνση των εργασιών που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί στη μειοψηφία των πιστωτών η δυνατότητα ελέγχου του ενδεχόμενου συμμετοχής εικονικών απαιτήσεων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η νομοτεχνική βελτίωση «μπορεί να ανατεθεί σε εμπειρογνώμονα, με τους ίδιους όρους, η εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης οφειλών ή και η επαλήθευση απαιτήσεων, η ύπαρξη ή το ύψος των οποίων αμφισβητείται από τον οφειλέτη ή από συμμετέχοντες πιστωτές».

Αλλαγή επί του νομοσχεδίου όμως υπάρχει και σε ό,τι αφορά στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών και συγκεκριμένα στον χρόνο στον οποίο θα γίνεται αναστολή του.

Σύμφωνα με την αλλαγή του υπουργείου, αναστολή θα γίνεται όχι με την υποβολή της αίτησης, αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές και εφόσον έχει προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας της αίτησης.

Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι θα αποφεύγεται η προσφυγή στις διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, στρατηγικά κακοπληρωτών οφειλετών.

By