Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Στουμπ: «Δεν έχω ξαναδεί χώρα να παίρνει τόσο μεγάλα ρίσκα κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων»

Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ βρίσκει τους Τσίπρα, Βαρουφάκη και Τσακαλώτο συμπαθείς, ωστόσο θέλει τη σχέση τους αυστηρά επαγγελματική

stoump-2

Σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal, o Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ επιχείρησε μία ανασκόπηση των γεγονότων της επεισοδιακής διαπραγμάτευσης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά του σχετικά με τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα των Ελλήνων διαπραγματευτών.

Με τίτλο «Δεν έχω ξαναδεί χώρα να παίρνει τόσο μεγάλα ρίσκα κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων» στη συνέντευξη υπάρχουν αναφορές, εκτός των άλλων για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η προηγούμενη κυβέρνηση συνέχιζε -«Η Ελλάδα θα ήταν αυτή τη στιγμή πίσω στις αγορές;» αναρωτιέται ο Στουμπ- αλλά και στην άποψη του Φινλανδού για Τσίπρα, Βαρουφάκη, Τσακαλώτο.

«Οι Έλληνες διαπραγματευτές ήταν πιθανώς αρκετά ιδεαλιστές. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, πρέπει να πω ότι δεν έχω ξαναδεί χώρα να παίρνει τόσο μεγάλα ρίσκα κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων. Όσο για τον αν το ρίσκο απέδωσε ή όχι, δεν βλέπω τη διαπραγμάτευση σαν παιχνίδι με νικητές και χαμένους,» επισήμανε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι για εκείνον επιτυχία σημαίνει η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας και της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Στουμπ, οι δύο πιο «δραματικές» στιγμές της διαπραγμάτευσης ήταν όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα για την αποδοχή ή όχι της πρότασης των δανειστών καθώς και η ημέρα που επετεύχθη η τελική συμφωνία.

«Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος είπα για πρώτη φορά ότι έφτασε η στιγμή να περάσουμε στο σχέδιο Β. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Αρχίσαμε να εξετάζουμε εναλλακτικές», είπε ο Στουμπ στην WSJ.

Όσο για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και νυν υπουργό Οικονιομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι τους βρίσκει και τους τρεις ιδιαίτερα συμπαθείς, παρότι «… σε αυτή τη δουλειά δεν μπορείς να κάνεις τα θέματα προσωπικά. Πρέπει να τα κρατάς αυστηρά επαγγελματικά».

«Είναι αναμφίβολα πολύ καλοί άνθρωποι. Η στάση μας δεν βασίστηκε στην προσωπικότητά τους. Αν συνέβαινε αυτό θα ήταν πολύ πιο μαλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουμπ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By