Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Στουρνάρας: Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση…χθες

«H Τράπεζα της Ελλάδος παροτρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση χθες», λέει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας κατά την διάρκεια της παρέμβασής του στο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.

«H Τράπεζα της Ελλάδος παροτρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση χθες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και προειδοποίησε « Όσο πιο πολύ καθυστερούμε, τόσο γίνονται πιο επισφαλείς οι θετικές προβλέψεις για κατανάλωση, επενδύσεις».

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ) ενώ σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει μάθει πλέον να ελέγχει τους προϋπολογισμούς της παρουσιάζοντας καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από το 2012 και μετά.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων μίλησε για τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού από το μόλις 4% το 2008 κοντά στο 40% το 2016 ενώ ζήτησε την εφαρμογή των απαιτούμενων πολιτικών όπως του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών.

«Επικίνδυνο» για την ανάπτυξη το δημοσιονομικό μείγμα, έχουμε γίνει μία φοροκεντρική οικονομία.

«Πρόταση της ΤτΕ για 3,5% του ΑΕΠ από το 2018-2020, 2% του ΑΕΠ μετά. Ο δημοσιονομικός χώρος προτείνεται να χρησιμοποιηθεί για μείωση φόρων, εισφορών. Χρειαζόμαστε μόνο μία «μικρή σπρωξιά» για να γίνει διατηρήσιμο το χρέος, «μία ήπια άσκηση ελάφρυνσης».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By