Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Στουρνάρας: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να αποκατασταθεί εμπιστοσύνη

Τι αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ

stournaras vouli

Οι κίνδυνοι σήμερα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι υπαρκτοί και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Αυτό ανέφερε σε ομιλία του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην παρουσίαση του βιβλίου «A Financial Crisis Manual – Reflections and the RoadAhead» (Εγχειρίδιο Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων) σε επιμέλεια Δ. Θωμάκου, Π. Μονοκρούσου και Κ. Νικολόπουλου (Εκδόσεις Palgrave-Macmillan).

Ο Διοικητής της ΤτΕ, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο προσφυγικό πρόβλημα και στις μη συμμετρικές επιπτώσεις του στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, στις διαφορετικές απόψεις κρατών-μελών για την τραπεζική ένωση, στη προσαρμογή της Κίνας στο νέο επιδιωκόμενο οικονομικό πρότυπο με μεγαλύτερη έμφαση στην κατανάλωση και λιγότερη στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, στους γεωπολιτικούς κίνδυνους στη Μέση Ανατολή.

Το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται σήμερα διεθνώς δεν είναι επαρκώς ευέλικτο – σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Υπάρχει μεγάλη έμφαση στην χρήση μέσων νομισματικής πολιτικής – και αυτό σαφώς αποτελεί ορθή επιλογή – αλλά η νομισματική πολιτική πρέπει να συμπληρωθεί από μια πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, όπου να υπάρχει αντίστοιχος χώρος, ιδιαίτερα με αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές, αλλά και από ευρύτερη χρήση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών πολιτικών που αυξάνουν τον δυνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Διότι δεν μπορεί από μόνη της η νομισματική πολιτική, όσο καινοτόμος και αποτελεσματική και αν είναι, να επιτύχει όλους τους στόχους της οικονομικής πολιτικής, ανέφερε ο κ.Στουρναρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ, ανέφερε ότι στο βιβλίο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα οικονομετρικών μελετών για τους προσδιοριστικούς παράγοντες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, και για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις των δημοσιονομικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στη χώρα την τελευταία εξαετία. Μάλιστα, το τελευταίο συνιστά συμβολή και στη διεθνή βιβλιογραφία για το πώς μεταβάλλονται οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές στην Ελλάδα σε συνάρτηση με τον οικονομικό κύκλο. Επιπροσθέτως, παρουσιάζεται εμπεριστατωμένη ανάλυση της εξέλιξης του ελληνικού δημοσίου χρέους μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα ενός νέου πακέτου ελάφρυνσής του.

Τέλος, αναφορικά με την αναγκαιότητα χάραξης ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, τονίζεται ότι η διακοπή της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου και η αύξηση τηςαπασχόλησης για τη νεότερη γενιά, θα πρέπει να αποτελέσουν σημαντικές προτεραιότητες του σχεδίου αυτού. Όπως όμως, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, απαραίτητη προϋπόθεση επιστροφής στην κανονικότητα είναι η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης με την ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολόγησης, που θα αποτελέσει τον καταλύτη για μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων (επαναφορά εξαίρεσης – waiver – από την ΕΚΤ, χαλάρωση και τελικά εξάλειψη των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, συμπερίληψη της Ελλάδας στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ελάφρυνση χρέους).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By