Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Στουρνάρας: Συμβιβασμός των δύο πλευρών αμέσως

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επέδρασε αρνητικά στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο

stournaras

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη συνέντευξή του με την ιδιότητα του κεντρικού τραπεζίτη, που δόθηκε στην «Καθημερινή της Κυριακής», τίθεται υπέρ της του άμεσου συμβιβασμού μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Σε αυτή (την συνέντευξη), με την εμπειρία δύο χρόνων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των πιστωτών, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει κατηγορηματικά ότι ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός είναι προτιμότερος από μια μεταβατική προσωρινή λύση, καθώς θα ενίσχυε την αβεβαιότητα και θα απειλούσε να ανακόψει τη θετική πορεία της οικονομίας.

Σημειώνει, δε, ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας επέδρασε αρνητικά στην προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Παράλληλα, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης στέλνει δύο μηνύματα και προς τους επίσημους πιστωτές. Πρώτον, να δείξουν κι αυτοί ρεαλισμό και ευελιξία.

Δεύτερον, να τιμήσουν από πλευράς τους τη δέσμευση που είχαν αναλάβει έναντι της Ελλάδας για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Εμμέσως πλην σαφώς, σημειώνει ότι η διευθέτηση του χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται και με αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων.

Αναφορικά με τη λήψη νέων μέτρων, ο διοικητής της ΤτΕ επιμένει ότι δεν χρειάζονται οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα (υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι στις πρωτογενείς δαπάνες έχουν γίνει ήδη σημαντικές περικοπές), αλλά μεταρρυθμίσεις, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και κατάργηση ειδικών φορολογικών καθεστώτων, όταν αυτά δεν δικαιολογούνται από κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορούσαν να μειωθούν αντίστοιχα οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι. Σχετικά με την κριτική που δέχθηκε για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι είναι ένας αποτελεσματικός και κοινωνικά δίκαιος φόρος.

Τέλος, σε ότι αφορά τις τράπεζες, ο διοικητής της ΤτΕ, τονίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων, ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By