Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στους 34 ανήλθαν οι νεκροί πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια

Οι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν τα σκάφη, στα οποία επέβαιναν με προορισμό τη Λέσβο αναποδογύρισαν

metanastes11

Τα πτώματα 34 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τριών παιδιών, εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές σε δύο παραλίες, μετά τη βύθιση των σκαφών με τα οποία επιχειρούσαν να φτάσουν στη Λέσβο.

Οι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν τα σκάφη αναποδογύρισαν, πιθανότατα λόγω της θαλασσοταραχής. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσα ακριβώς ήταν τα πλοιάρια που βυθίστηκαν, ούτε και πόσοι άνθρωποι επέβαιναν σε αυτά.

Τα 24 πτώματα εντοπίστηκαν σε παραλία στο Αϊβαλί, όπως ανέφερε η τουρκική ακτοφυλακή. Άλλα 10 βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι, δήλωσε αξιωματικός της τοπικής χωροφυλακής στο πρακτορείο Reuters.

Τηλεοπτικά πλάνα που πρόβαλε το πρακτορείο δείχνουν άψυχο σώμα με πορτοκαλί σωσίβιο στην παραλία του Αϊβαλίου να βρέχεται από τα κύματα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων.

«Ακούσαμε ένα σκάφος να βυθίζεται και να κτυπάει στα βράχια. Υποθέτω ότι αυτοί οι άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν από τα βράχια. Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε ως πολίτες», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι εντεινόμενοι έλεγχοι κατά μήκος των τουρκικών ακτών δεν έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική να επιβιβάζονται σε μικρά σκάφη, συχνά σε κακή κατάσταση, προκειμένου να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου και να φτάσουν στα ελληνικά παράλια.

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα με ρυθμό πάνω από 2.500 την ημέρα», δήλωσε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Τζόελ Μίλμαν. «Βλέπουμε επομένως ότι οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται τον χειμώνα και, προφανώς, συνεχίζονται και οι θάνατοι επίσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, το 2015 έχασαν τη ζωή τους 3.771 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να μπουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο. Το 2014 ο αριθμός των καταγεγραμμένων θυμάτων ήταν 3.279.

By