Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Στους δήμους το δικαίωμα εκμετάλλευσης των παραλιών

Mε κοινή υπουργική απόφαση οι παραχωρήσεις αιγιαλών

paralia

Ευεργετική είναι για τους δήμους η τροποποίηση που επήλθε στις ρυθμίσεις για την απευθείας παραχώρηση στους δήμους, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας καθώς και όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.

Μάλιστα, οι τροποποιήσεις φαίνεται ότι διευκολύνουν αιτήματα δημοτικών αρχών, τα οποία αποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που είχε υπογραφεί στα μέσα Απριλίου, είχε επιχειρηθεί να δοθεί λύση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ουσιαστικά δεν μπορούσε να γίνει καμία απευθείας παραχώρηση παραλιών στους ΟΤΑ. Ουσιαστικά αυτό είχε οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς δήμους οι οποίοι κατέγραφαν σημαντικές απώλειες στα έσοδα τους καθώς αδυνατούσαν να προχωρήσουν σε ενοικίαση των παραλιών. Η ΚΥΑ λύνει προσωρινά το πρόβλημα το οποίο αναμένεται να επιλυθεί οριστικά με την κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Εσωτερικών.

Με την ΚΥΑ «παραχωρείται το δικαίωμα απλής χρήσης απευθείας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας».

Ωστόσο, χθες, οι τέσσερις τροποποιήσεις που υπογράφονται από τους συναρμόδιους υπουργούς Βούτση και Βαλαβάνη και περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δήμοι αποκτούν ουσιαστικά το δικαίωμα να εκμισθώνουν τον αιγιαλό για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πώς; Στις τροποποιήσεις αυτές, απαλείφεται η φράση με την οποία οριζόταν ρητά ότι επισύρει κυρώσεις η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση της παραχώρησης αιγιαλού, αυτή η απάλειψη διευκολύνει την ασάφεια και με μη ρητή διατύπωση είναι πιο… ανοιχτές οι δυνατότητες για τραπεζοκαθίσματα.