Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Στουρνάρας: Η ύφεση θα κριθεί από το βαθμό επιτυχίας της άρσης των μέτρων

«Η ελληνική οικονομία δεν είναι η πιο εκτεθειμένη στην αναμενόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης» υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε web conference της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με θέμα: «Ασφαλιστικός κλάδος: η πρόκληση της επόμενης ημέρας».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η συμβολή του τουριστικού κλάδου, είναι σε επίπεδα περίπου αντίστοιχα με αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν το 2019 σε περίπου 18 δισ. ευρώ, αλλά υπήρξαν και εκροές τεσσάρων δισ. ευρώ, λόγω της τουριστικής κίνησης από την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού. Έτσι, η καθαρή συμβολή ανέρχεται σε 14 με 15 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 8,5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα είναι τα επίπεδα συμμετοχής του στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι το βάθος της φετινής ύφεσης θα κριθεί από το βαθμό επιτυχίας του πλάνου άρσης των περιοριστικών μέτρων (lockdown) και την επάνοδο ή όχι της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το φθινόπωρο.

«Αν οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο είναι θετικές, το σενάριο να διαμορφωθεί η ύφεση στο 4% με 5% κερδίζει έδαφος», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By