Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Στουρνάρας: «Μαξιλαράκι ασφαλείας» τα έσοδα από τον τουρισμό, θα ξεπεράσουμε το 2019

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως «οι προσδοκίες είναι για ρυθμό ανάπτυξης 3% με 4% μέσα στην τριετία και για φέτος στο 3,2%» – Για μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό που θα ξεπεράσει το 3% μίλησε και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή, ενώ χαρακτήρισε «μαξιλαράκι ασφάλειας» τα εκτιμώμενα έσοδα από τον τουρισμό.

«Εκτιμώ πως θα ξεπεράσουμε τα έσοδα του 2019 στον τουρισμό» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «οι προσδοκίες είναι για ρυθμό ανάπτυξης 3% με 4% μέσα στην τριετία και για φέτος στο 3,2%». Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε παράλληλα πως το καλό σενάριο που στηρίζεται σε τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα προκαλέσει ένα μεγάλο «μπουμ» στις οικονομίες, ενώ «το κακό σενάριο είναι η συνέχιση του πολέμου και του εμπάργκο στου φυσικό αέριο. Σε αυτό το σενάριο πέφτει ο ρυθμός φέτος, αλλά όχι σε ύφεση».

Ο διοικητής της ΤτΕ ο οποίος προσήλθε στη Βουλή προκειμένου να παραδώσει την έκθεση νομισματικής πολιτικής εκτίμησε παράλληλα πως «οι κεντρικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Δεν θεωρούμε ότι θα μπούμε στις πληθωριστικές πιέσεις της δεκαετίας του ‘70». Τέλος στο ερώτημα αν η πορεία της εθνικής οικονομίας είναι «θωρακισμένη» είπε «Είμαστε αρκετά εξασφαλισμένοι, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος».

Την ίδια ώρα, για μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό που θα ξεπεράσει το 3% μίλησε και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία για την επέκταση της επιδότησης καυσίμων (fuel pass 2) υπογράμμισε πως οι συνολικές παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας απο την ενεργειακή κρίση υπολογίζονται στα 8,5 δις ευρώ ωστόσο πρόσθεσε ότι «τα όποια μέτρα εισοδηματικής στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα και να χρηματοδοτούνται από πρόσθετα έσοδα προκειμένου να μην διαταραχθεί η εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία».

Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η θετική πορεία της οικονομίας και του τουρισμού θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. «Αν συνεχίσει έτσι ο ρυθμός μεγέθυνσης θα είμαστε πάνω από το 3%. Παει καλά ο τουρισμός. Εικάζουμε και εκτιμούμε ότι θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος» είπε χαρακτηριστικά ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό «παράθυρο» για λήψη νέων μέτρων στήριξης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By