Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας σε Reuters: Η ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα

Την ανάγκη αύξησης του ρυθμού των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ για να σταματήσει η αύξηση του κόστους δανεισμού, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του σήμερα, Παρασκευή, στο Reuters -και έτσι έγινε ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης που ζητάει κάτι τέτοιο ανοιχτά.

Καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ σημειώνουν την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τριών τελευταίων ετών, η ΕΚΤ δέχεται πίεση για να εκπληρώσει την υπόσχεσή της και να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει αδικαιολόγητη σύσφιξη των αποδόσεων των ομολόγων, οπότε θα ήταν ίσως επιθυμητό για την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων κατά της πανδημίας (PEPP) για να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στο Reuters.

Ο διοικητής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε ακόμη:

«Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει θεμελιώδης δικαιολογία για την ενίσχυση των ονομαστικών αποδόσεων ομολόγων μακροπρόθεσμα».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει όταν συναντηθούν στις 11 Μαρτίου να δώσουν εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία ασκεί τις καθημερινές επιχειρήσεις αγορών ομολόγων, να παρέμβει ανάλογα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ενδέχεται να αλλάξουν «ελαφρώς» το μήνυμα πολιτικής τους, αν και είπε ότι δεν απαιτείται ουσιαστική αλλαγή, καθώς η κεντρική τράπεζα είχε ακόμη 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για να δαπανήσει στο PEPP.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By