Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Στην 3η ψηφοφορία τα βλέμματα- Σε ποιους στρέφει τις προσδοκίες της η κυβέρνηση

Ο Σταύρος Δήμας έλαβε 168 «ναι» και 131 «παρών»

samaras  - vouli

Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό ενόψει της τρίτης κρίσιμης ψηφοφορίας την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή που είτε θα βγάλει Πρόεδρο Δημοκρατίας, είτε θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Το κυριακάτικο διάγγελμα Σαμαρά «τράβηξε» τις ψήφους 8 επιπλέον ανεξάρτητων βουλευτών που στήριξαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ανεβάζοντας σε 168 τον αριθμό των θετικών ψήφων. Υπολείπονται ωστόσο, ακόμη 12 «ναι» για να εξασφαλιστεί ο μαγικός αριθμός των 180 και ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός λένε στην κυβέρνηση.

Στην δεύτερη ψηφοφορία 168 βουλευτές είπαν «ναι» στον Σταύρο Δήμα, 131 «παρών», ενώ απουσίαζε η βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Με επιστολή της προς το Προεδρείο ενημέρωνε ότι απουσίαζε για προσωπικούς λόγους και πως εάν ήταν στην ψηφοφορία θα έλεγε «παρών».

melasdd

Οι προσδοκίες στρέφονται σε ανεξάρτητους προερχόμενους από τον χώρο της κεντροδεξιάς όπως ο Βύρων Πολύδωρας και ο Βασίλης Καπερνάρος, αλλά και πάλι τα κουκιά δύσκολα βγαίνουν. Ερωτηματικό είναι η στάση που θα κρατήσει η Νίκη Φούντα που ανεξαρτητοποιήθηκε στο παρά πέντε της ψηφοφορίας, διαφωνώντας με τις επιλογές Κουβέλη για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και στη σημερινή ψηφοφορία επέμεινε στο παρών. Παρών ψήφισαν και οι Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας που συνυπέγραφαν το κείμενο των «8».

Ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωση του έθεσε το διακύβευμα της προεδρικής εκλογής, καλώντας τους βουλευτές να συναισθανθούν τις ευθύνες τους. «Παρά τις όποιες διαφορές μας και παρά την τρομοκρατία και τη λάσπη του δίδυμου Τσίπρα-Καμμένου και άλλοι βουλευτές ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα. Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο. Η τρίτη ψηφοφορία δεν θα έχει παρών. θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με το συμφέρον της πατρίδας. Θα τεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες της ψήφου του στο μέλλον της πατρίδας. Στην τρίτη ψηφοφορία παρών δεν θα υπάρχει», δήλωσε μετά το τέλος της δεύτερης ψηφοφορίας.

boukouras-st

Οι πρώην χρυσαυγίτες Αλεξόπουλος και Μπούκουρας είπαν «ναι», με τον πρόσφατα αποφυλακισθέντα να δηλώνει περήφανος ως Κορίνθιος για την επιλογή του, αφού ο Σταύρος Δήμας είναι επίσης από την Κόρινθο.

Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιώργου Επιτήδειου που ύψωσε το δεξί του χέρι για να χαιρετίσει το Νίκο Μιχαλολιάκο. Στα θεωρεία μαζί με τον Γιώργο Επιτήδειο ήταν και ο δεύτερος ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Λευτέρης Συναδινός.

Εάν στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν 180 θετικές ψήφοι, η Βουλή μέσα σε 10 ημέρες διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By