Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στραμμένη στις αποφάσεις των Ecofin και Eurogroup η προσοχή των αγορών- Κρίσιμο 48ωρο

Εξαιρετικά μεγάλο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές θα έχουν οι αποφάσεις δημοσιονομικής πολιτικής που θα λάβουν το επόμενο 48ωρο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε τηλεδιασκέψεις που θα διεξαχθούν σήμερα στις 4 και αύριο στις 6.30 το απόγευμα θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μερικό «πάγωμα» των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για τη χρήση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.

Όλες οι παραπάνω αποφάσεις θεωρούνται βαρόμετρο για την επενδυτική ψυχολογία, καθώς ερμηνεύονται από τους επενδυτές ως δείκτες για την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση των κρατών μελών της ΕΕ στην επιβίωση του οικοδομήματος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Στις 4 σήμερα το απόγευμα το Ecofin θα προχωρήσει σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία της ΕΕ.

Στη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να επικυρωθεί η ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και η ενισχυμένη ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τη γενική ρήτρα διαφυγής που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και οι αποφάσεις του Ecofin είναι εξαιρετικά σημαντικές για την Ελλάδα, ακόμη πιο σημαντικές είναι οι αποφάσεις του αυριανού Eurogroup.

Στη τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας που θα διεξαχθεί στις 6.30 το απόγευμα της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την εμπλοκή του ESM στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων.

Δίδοντας μια πρόγευση για την ατζέντα του αυριανού συμβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο ανάφερε πως «το Eurogroup θα εξετάσει επιλογές για να προσθέσει μια νέα γραμμή άμυνας κατά του κορωνοϊού ως μέρος της συντονισμένης μας απάντησης στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Να σημειωθεί πως τα κράτη – μέλη του ευρώ που τάσσονται υπέρ της χρήσης των 410 δισ. ευρώ του ESM στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προκρίνουν τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

-Η πρώτη προϋπόθεση προβλέπει πως ο ESM εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού πρέπει να παράσχει στα κράτη μέλη δανεισμό χωρίς όρους και Μνημόνια και να αναπτύξει μια ταχεία γραμμή χρηματοδότησης παρόμοια με αυτή του ΔΝΤ (rapid financing instrument).

-Η δεύτερη προϋπόθεση προβλέπει συμφωνία με την ΕΚΤ, ώστε ο δανεισμός ενός κράτους από τον ESM για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού να ξεκλειδώνει τις οριστικές νομισματικές συναλλαγές (outright monetary transactions) της Κεντρικής τράπεζας χωρίς προαπαιτούμενα (σ.σ. οι κανόνες που έθεσε το 2012 η ΕΚΤ προϋποθέτουν πρόγραμμα με τον ESM).

-Η τρίτη προϋπόθεση είναι η επέκταση της χρηματοδότησης του ESM μέσω πολλαπλών πιστωτικών γραμμών σε όλα τα κράτη μέλη που αναλαμβάνουν δράση κατά του κορωνοϊού, αποφεύγοντας έτσι το στίγμα για κάθε χώρα μεμονωμένα (σ.σ. όπως συνέβη στο παρελθόν με την Ελλάδα).

Εάν οι αποφάσεις των Ecofin και Eurogroup ερμηνευθούν ως αποφασιστικές και επαρκείς από τις αγορές, αυτό θα αποτυπωθεί άμεσα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές και στα assets των κρατών της ευρωζώνης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By