Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Στρατούλης: «Εμμονή» των δανειστών η μείωση συντάξεων

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί η κυβέρνηση διατάξεις που οδηγούν σε νέες μειώσεις συντάξεων»

stratoulis

Σε πρωινή του συνέντευξη ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρης Στρατούλης μίλησε για όλα τα ανοιχτά θέματα και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αντέκρουσε όλα τις εμμονές των δανειστών.

Οι πρόωρες συντάξεις αποτελούν μόλις «το 10%» του συνόλου, όσο δηλαδή είναι και το ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόνισε ο ίδιος.

«Έχω ζητήσει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες για τις σκανδαλώδεις εθελούσιες εξόδους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες», επισήμανε ο υπουργός.

Νέα Ρύθμιση

Παράλληλα, «θέμα ημερών» είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Στρατούλης. Η νέα ρύθμιση θα είναι «πολύ βελτιώμένη» σε σχέση με την ισχύουσα, ανέφερε ο κ. Στρατούλης. Σύμφωνα με τον ίδιο :

• Σ’ αυτή θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι οφειλέτες «ανεξαρτήτως ορίου» χρεών.

• Όσοι χρωστούν έως 5000 ευρώ θα έχουν μηδενικό επιτόκιο, ενώ όσοι χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ θα έχουν επιτόκιο 3%.

• Αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ τα χρέη του θα έχει μείωση 100% των προσαυξήσεων. Όποιος πληρώσει σε 50 δόσεις θα έχει μείωση 70% των προσαυξήσεων και όποιος πληρώσει 100 δόσεις θα έχει μείωση 50% των προσαυξήσεων.

• Η ρύθμιση θα αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη έως 1 Φεβρουαρίου του 2015.

• Θα πρέπει να πληρωθούν οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Από τη ρύθμιση οφειλών αναμένονται 1,46 δις. ευρώ, κατά τον κ. Στρατούλη.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως τα έσοδα του ΙΚΑ τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο «πήγαν καλά», «κοντά στο 1 δις. ευρώ».

ΟΑΕΕ

Ο κ. Στρατούλης επίσης ανέφερε πως η ρύθμιση του χρέους των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που θέλουν να βγουν στη σύνταξη θα υπάρξει σε επόμενο νομοσχέδιο, μαζί με την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ (όχι όμως στο ΙΚΑ) και τη δυνατότητα επιλογής μίας ακόμα κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Καμία μείωση στις συντάξεις

Ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί η κυβέρνηση διατάξεις που οδηγούν σε νέες μειώσεις συντάξεων» και πως «τα ταμεία θα σωθούν αν οι δανειστές καταλάβουν πως πρέπει να υπάρξουν αναπτυξιακοί ρυθμοί στη χώρα, να σταματήσουν οι μειώσεις μισθών και η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων».

Ο κ. Στρατούλης είπε ακόμα πως η κυβέρνηση «θα δει μία σταδιακή αποκατάσταση των αποθεματικών των ταμείων», αλλά τώρα «προτεραιότητα της είναι να σταματήσει τις μειώσεις των συντάξεων».

Ο ίδιος τόνισε πως με την αναστολή των περικοπών των συντάξεων και του ΕΚΑΣ οι συνταξιούχοι γλιτώνουν 480 εκατ. ευρώ φέτος (388 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές συντάξεις, 100 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ και 2 εκατ. ευρώ από τις κύριες συντάξεις).

Ενοποιήσεις ταμείων

Για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Στρατούλης δήλωσε πως θα προχωρήσει μετά από «συζήτηση με τους συνδικαλιστές» και πως αυτή δεν θα φέρει «καμία συμπίεση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συντάξεων».

Εφάπαξ

Ο κ. Στρατούλης σημείωσε πως έχει συσταθεί μία «επιτροπή» υπό τον γενικό γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης κ. Γιώργο Ρωμανιά για να δημιουργήσει ένα «νέο μαθηματικό τρόπο» υπολογισμού των εφάπαξ, έτσι ώστε να μην υπάρξουν οι μειώσεις που ήταν προδιαγεγραμμένες με βάση τον ισχύοντα τύπο.

Απονομή συντάξεων

Ο υπουργός δήλωσε πως θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για να πάρει κάποιος τη σύνταξη με τρεις τρόπους:

1) Την επιστροφή 200 υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε τμήματα μητρώου και παροχών.

2) Την πρόσληψη συνολικά 1720 υπαλλήλων (αν και είναι «διπλάσια τα κενά», σύμφωνα με τον υπουργό) στα ταμεία.

3) Την παραπέρα ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων «Ήλιος» και «Άτλας».

By