Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Στρατούλης: «Στηρίζω την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και όχι νέα μνημόνια»

Ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να μεταλλαχτεί σε μνημονιακό κόμμα

dimitris-stratoulis-arxeiou

Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συναντακτών», ο Δημήτρης Στρατούλης κάνει λόγο για πλήρη ακύρωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που η κυβέρνηση υπογράψει το τρίτο μνημόνιο.

Για μια ακόμη φορά κάνει λόγο για «εναλλακτική λύση», η οποία βέβαια θα περιέχει δυσκολίες, ενώ ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, εθνικοποίηση των τραπεζών, τον έλεγχο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στρατούλης θεωρεί διασφαλισμένη την ενότητα και πιστεύει ότι το κόμμα θα μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί ενωμένο μέσα στην στη διαφορετικότητα του.

Αναλυτικά το άρθρο του Δημήτρη Στρατούλη αναφέρει:

«Στο ΣΥΡΙΖΑ η ενότητά του είναι διασφαλισμένη, γιατί είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, που λειτουργεί με σεβασμό στην έκφραση διαφορετικών απόψεων μέσα σε αυτόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με ενότητα μέσα στη διαφορετικότητά του, όπως ήταν από τότε που ξεκίνησε και προχώρησε με αυτό τον τρόπο λειτουργίας του, την ενεργή συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες και τις πολιτικές προτάσεις του, που τον έφτασαν από το 4% στο 36% και στην νίκη στις εκλογές.

Οι ποιο αποτελεσματικές εγγυήσεις για την διασφάλιση της ενότητάς του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η δημοκρατική λειτουργία των συλλογικών οργάνων του, η περιφρούρηση του αριστερού ριζοσπαστικού χαρακτήρα του και η τήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεών του, ώστε να μην μεταλλαχτεί σε μνημονιακό κόμμα.

Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζω την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της και όχι νέα μνημόνια. Την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ τους στηρίζουμε πρώτα από όλα αυτοί που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τις μνημονιακές πολιτικές και να αναζητήσουν άλλους δρόμους σύμφωνους με το πρόγραμμα, τις αρχές, τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές στις 25/1 και στο δημοψήφισμα στις 5/7. Όσοι στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι προστατεύουν τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και την ενότητα του κόμματός μας ανοίγοντας δρόμους εφαρμογής των μνημονίων κάνουν σοβαρό πολιτικό λάθος.

Ο ισχυρισμός ότι ο λαός στηρίζει την κυβέρνηση ακόμα κι αν εφαρμόσει μνημόνια, για να μην επανέλθουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχει κοντά πόδια. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι το «ωσαννά των βαΐων» μετατρέπεται εύκολα σε «σταύρωσον αυτόν», όταν θα αρχίσουν να φαίνονται οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του νέου μνημονίου.
Εάν η κυβέρνηση συμφωνήσει σε τρίτο μνημόνιο, θα οδηγηθεί λόγω του νεοφιλελεύθερου περιεχόμενού του και της σκληρής εποπτείας του κουαρτέτου των δανειστών στην πλήρη ακύρωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμματικών δηλώσεών της.

Η κυβέρνηση έχει να επιλέξει είτε μεταξύ της ταπεινωτικής υποταγής που συνεπάγεται η υπογραφή του νέου μνημονίου είτε του απεγκλωβισμού της από αυτό και από τη συμφωνία των Βρυξελλών και της προώθησης εναλλακτικών λύσεων που θα δώσουν θετική διέξοδο από την κρίση. Τρίτος δρόμος, δυστυχώς, για την υπέρβαση του πολιτικού αυτού διλήμματος δεν υπάρχει.

Θα αδικούσαμε τους εαυτούς μας, την ιστορία μας και τους αγώνες μας, εάν στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόμασταν ότι τα μνημόνια και η λιτότητα είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σ’ αυτά. Θα αναιρούσαμε στην ουσία τους λόγους ύπαρξης της αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων για τη διεκδίκηση εναλλακτικών λύσεων στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Θα αφαιρούσαμε κάθε διαπραγματευτική δύναμή της κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

Η κυβέρνηση πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια, να μην υπογράψει νέο, να μην αναλάβει έναντι των δανειστών δεσμεύσεις που ακυρώνουν το πρόγραμμά της και να επεξεργαστεί και να προωθήσει την εναλλακτική λύση, που πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κουραστεί να καταθέτουμε συνεχώς στα συλλογικά όργανά του.

Με μια συντεταγμένη πορεία, καλά προετοιμασμένη στα πλαίσια ενός συνολικού εναλλακτικού σχεδίου, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το εθνικό νόμισμα, αλλά και την αμφισβήτηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη φορολόγηση των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου, τον έλεγχο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τον ενεργειακό πλουραλισμό, τις πολυμερείς διεθνείς σχέσεις, οικονομικές συμφωνίες εντός και εκτός Ε.Ε., την χρηματοδότηση αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και κυρίως τον τερματισμό της λιτότητας και την αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα μνημόνια εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτά εξάλλου αποτελούν και προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι θα δώσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης μέσα στην ευρωζώνη, αλλά ότι, εάν εκβιαστεί να συνεχίσει τα μνημόνια, δεν θα εξοντώσει το λαό μέσα σε αυτή.

Με την προώθηση αυτής της εναλλακτικής λύσης φυσικά και θα υπάρξουν δυσκολίες, αλλά υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι μετά από λίγους μήνες θα υπάρξουν ενίσχυση των εξαγωγών, μείωση εισαγωγών, αύξηση της παραγωγής του πρωτογενή τομέα, εκτίναξη του τουρισμού και η αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία για να γίνουν μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Η προσπάθεια συκοφάντησης ή και ποινικοποίησης από τις μνημονιακές δυνάμεις στελεχών ή τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητούν λύσεις εκτός ευρωζώνης ή άλλες εναλλακτικές στα μνημόνια λύσεις, θυμίζει κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ποινικής οριοθέτησης του τι θα συζητιέται στη χώρα μας.

Αυτά πρέπει να τα καταδικάσει πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, που εάν σήμερα ανεχθούν τέτοιες μετεμφυλιοπολεμικές τακτικές από το κατεστημένο και τα μαντρόσκυλα των ΜΜΕ σε βάρος συντρόφων τους, αύριο θα έλθει η σειρά τους και η σειρά του Πρωθυπουργού, που, αφού πρώτα τον έχουν ταπεινώσει, τον αφήνουν να τον «φάνε» τελευταίο».

By