Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Sunday Times: Έξι μήνες τα capital controls στην Ελλάδα

Σενάρια περί ενοποίησης των τεσσάρων τραπεζών σε δύο, τη δημιουργία «bad bank» για τα «τοξικά» δάνεια και ένα πιθανό κούρεμα καταθέσεων

trapeza-ellados

Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Αθήνα διατυπώνουν πως οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να διατηρήσουν το capital control για τους επόμενους έξι μήνες.

Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα. Οι υπό εξέταση επιλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα περιλαμβάνουν την ενοποίηση τεσσάρων τραπεζών σε δύο, τη δημιουργία «bad bank» για τα «τοξικά» δάνεια και ένα πιθανό κούρεμα καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες απαιτούνται περίπου 15 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα, όπως γράφουν οι Sunday Times, η αυριανή σύσκεψη αναμένεται να εγκρίνει νέους περιορισμούς κεφαλαίων, όχι μόνο στις αναλήψεις, αλλά και αυστηρά όρια στις διεθνείς μετακινήσεις χρημάτων, για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη, το BBC αποκαλύπτει ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος, την κυβέρνηση και τις ελληνικές τράπεζες για τις τεχνικές λεπτομέρειες της εξόδου από το ευρώ και της υιοθέτησης ενός νέου νομίσματος.

«Είναι εντυπωσιακό, και κάποιοι θα έλεγαν αρκετά κοντά στο εγκληματικό», γράφει ο Ρόμπερτ Πέστον, δεδομένου- όπως εξηγεί- ότι την Τετάρτη το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε ξεκαθαρίσει ότι οι διαπραγματεύσεις αυτού του σαββατοκύριακου αφορούν το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Δεν έχει γίνει απολύτως καμία συζήτηση για τις αρχές για το τι θα κάνουμε αν φύγουμε από το ευρώ. Δεν υπάρχει καμία τεχνική προετοιμασία, τίποτα που να γνωρίζουμε», λέει ανώτατος τραπεζίτης.

«Αν αυτό συμβεί, τότε δεν έχω ιδέα για το πώς και πότε θα άνοιγαν ποτέ ξανά οι τράπεζες».

Πάντως, ένα Grexit προκαλεί ανησυχία και στην ΕΚΤ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του BBC.

«Αυτή τη στιγμή κατέχει 50 δισ. από τα ελληνικά δάνεια σε τράπεζες και στεγαστικά δάνεια, ως μέρος των εγγυήσεων για την παροχή της έκτακτης ρευστότητας. Αν η Ελλάδα υιοθετούσε μία νέα δραχμή, τα έσοδα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα ήταν σε νέο νόμισμα, η αξία του οποίου θα κατέρρεε. Όμως, τα χρέη τους προς την ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρέμεναν σε ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ήταν σε θέση να πληρώνουν αυτά τα χρέη. Και η ΕΚΤ θα αντιμετώπιζε κολοσσιαίες απώλειες, ίσως ανάμεσα στα 35 και 50 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By