Σίγουρα δεν είναι απλό να περιγράψεις το sushi καθώς η ποικιλία στον τρόπο παρασκευής είναι μεγάλη.
Στην Ιαπωνία υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη sushi, καθώς το “ξινό” [sushi] είναι μέρος μιας μακρόχρονης παράδοσης συντήρησης και κατανάλωσης των ψαριών με ξίδι.
Το sushi λοιπόν είναι χαρακτηριστικός γιαπωνέζικος τρόπος για την παρασκευή του ψαριού: ωμό, βρασμένο ή μαριναρισμένο ψάρι γύρω από το οποίο είναι τυλιγμένο γιαπωνέζικο ρύζι μιας ειδικής ποικιλίας (κολλώδες), που έχει πρώτα αρωματιστεί με γιαπωνέζικο ξίδι από ρύζι, έχει γλυκόξινη γεύση και ονομάζεται sushi-meshi.
Συνοδευτικά του sushi είναι λεπτές φέτες ginger τουρσί, που τρώγονται σε μικρές ποσότητες για να καθαρίσει η γεύση, το wasabi (πολύ καυτερό πολτοποιημένο Ιαπωνικό ραπανάκι πράσινου χρώματος), και η soy sauce (σάλτσα ρευστή από φασόλι σόγιας με αρκετά αλμυρή γεύση).
Το πιο γνωστό είναι το Maki sushi (Μάκι), με το πιο απλό κυλινδρικό τύλιγμα, το Futomaki (φουτομάκι) που είναι αρκετά παχύτερο, το Hosomaki (χοσομάκι) που είναι αρκετά λεπτότερο και έχει συνήθως μόνο ένα συστατικό τυλιγμένο με nori (νόρι), δηλαδή το φύκι που χρησιμοποιείται για το τύλιγμα του sushi.
Το Τemaki (τεμάκι), από την άλλη, είναι το σούσι κώνος, όπου το ψάρι και τα υπόλοιπα υλικά αναδιπλώνονται με το nori σε σχήμα κώνου.
Εκτός από τα κλασικά ρολά, όπου το ρύζι και τα υλικά τυλίγονται μέσα στο ρύζι, υπάρχουν και άλλα είδη όπως το Νigiri (Νιγκίρι) για παράδειγμα που αποτελείται από μία βάση κρύο, μη σπυρωτό ρύζι στο οποίο δίνουμε τετράγωνο σχήμα και πάνω από αυτό τοποθετούμε μια λεπτή φέτα ωμού ψαριού συνδυασμένη συνήθως με φύκια.
Τέλος, ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί το Sashimi (σασίμι), πιάτο που περιέχει κυρίως ωμό κρέας ψαριού, φύλλα σουσαμιού και σάλτσα [soy, ponzu, wasabi]
Απαραίτητο και πολύ σημαντικό στοιχείο για την σωστή παρασκευή sushi, είναι όλα τα υλικά να είναι πάρα πολύ φρέσκα και ειδικά το ψάρι υψηλής ποιότητας. Επίσης, μπορεί κάποιος να βρει sushiμόνο με λαχανικά και ρύζι ή sushi με κοτόπουλο ή κρέας.
Χάρης Τζαννής, Fnl-guide.com