Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Συλλαλητήριο για την Μακεδονία: Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα

Κατά εκατοντάδες συρρέουν στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές που καταφθάνουν στην Αθήνα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Εξω από τη Βουλή, όπου κατατέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών και πριν κληθούν να ψηφίσουν οι «300» -έως το τέλος της εβδομάδας- οι πολίτες δίνουν τη δική τους ψήφο: «Οχι».

Η πλατεία Συντάγματος στη 13:30 το μεσημέρι ήταν γεμάτη πολίτες, ενώ διαδηλωτές φτάνουν με κάθε τρόπο, ακόμα και πεζοί, καθώς η Αστυνομία έχει κλείσει όλους τους κεντρικούς δρόμους. Εξάλλου πάνω από 360 λεωφορεία από όλη τη χώρα έχουν φτάσει στην Αθήνα από το πρωί.

Πλήθος κόσμου έχει ήδη κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος στη 1 το μεσημέρι, ενώ η προσέλευση συνεχίζεται και αναμένεται να κορυφωθεί από τώρα και στη συνέχεια. Κόσμος περπατάει ακόμα και από το ύψος του Φιξ στην λεωφόρο Συγγρού, καθώς οι κεντρικοί δρόμοι έχουν κλείσει και όλοι θέλουν να φτάσουν όσο πιο κοντά στο συλλαλητήριο.

Λίγο μετά τις 12 εξάλλου έφτασε στο Σύνταγμα και η σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του αδικοχαμένου ομογενή από την αλβανική αστυνομία. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε διαθέσει έναν ολόκληρο μισθό του για να ράψει τη σημαία αυτή προκειμένου να έρθει στο περσινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Μαζί με τους συντρόφους του, η αδερφή του κρατά συγκινημενη.

Από τα ξημερώματα τα πρώτα λεωφορεία άρχισαν να μπαίνουν στην Αττική τόσο από την Αθηνών – Λαμίας, όσο και από την Πελοπόννησο. Από την Κρήτη και τα άλλα νησιά χιλιάδες διαδηλωτές φθάνουν για να ενώσουν τη φωνή τους για τη Μακεδονία στην καρδιά της Ελλάδας.

Στις Αφίδνες από νωρίς καταφθάνουν εκατοντάδες πούλμαν από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Μέχρι την 1 το μεσημέρι , σύμφωνα με τους υπευθύνους της Νέας Οδού που επικαλούνται την τροχαία, είχαν περάσει 300 λεωφορεία. Στη συνέχεια οι επιβαίνοντες σε αυτά πηγαίνουν στο σταθμό του Μετρό «Κατεχάκη» και από εκεί στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Οι διαδηλωτές τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή» ενώ περιμένουν τη μεταφορά τους που μέχρι στιγμής γίνεται χωρίς προβλήματα.

Τα πρώτα λεωφορεία έφτασαν στα διόδια των Αφιδνών πριν τις 7 το πρωί. Ακολούθως σε ομάδες των 10-15, οδηγούνται συνοδεία της ΕΛΑΣ στην οδό Κατέχάκη, όπου αποβιβάζουν τους διαδηλωτές. Με το μετρό εκείνοι κατεβαίνουν όσο πιο κοντά στο Σύνταγμα μπορούν (στους σταθμούς Ευαγγελισμός και Μοναστηράκι) και στην συνέχεια περπατούν για το συλλαλητήριο.

Αντίστοιχα, από τα διόδια της Ελευσίνας, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό» είχαν περάσει μέχρι το μεσημέρι 60 λεωφορεία.

Στο σημερινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μάλιστα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Αυγή, δίνοντας και το στίγμα για το πως τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στους διαδηλωτές: Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε επιχειρηθεί και πάλι να απαξιωθούν οι διαδηλωτές με τις ταμπέλες των «ακραίων» και των «γραφικών», αφού η κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην ακούσει το μήνυμά τους και να μην δει τον όγκο των συλλαλητηρίων.

Ετσι, ο κ.Τσίπρας στην Αυγή, αρχικά ξεκαθαρίζει ότι «διαφωνώ απόλυτα και κατηγορηματικά με θέσεις που ισχυρίζονται ότι όποιος αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι φασίστας» στη συνέχεια σημειώνει ότι «θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες – που φαντάζομαι ότι θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν και αυτό το συλλαλητήριο – αλλά και να απέχουν από εκδηλώσει και συνθήματα μίσους».

Από τις 9 το πρωί έχει ήδη αρχίσει να συρρέει κόσμος στο Σύνταγμα για να προλάβει ανοιχτό το σταθμό του μετρό εκεί. Ανάμεσά τους ο ο Γιώργος από την Ελβετία που δήλωσε στο protothema.gr ότι «δεν κάνουμε κάτι σπουδαίο κάνουμε το χρέος μας. Έχουμε πολιτειακή εκτροπή. Πρέπει να σώσουμε τον τόπο με λάβαρο τη Μακεδονία». Παρών και ο 88χρονος πρώην πτέραρχος Γιώργος Τσαλουχίδης ο οποίος έκανε λόγο για «ιερή ημέρα γιατί θα βροντοφωνάξουμε για την Μακεδονία μας».

By