Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Συμφωνεί με τον Σόιμπλε το Μαξίμου: Πρώτα ψηφίζουμε μέτρα-αντίμετρα, μετά το χρέος

Κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε σημείωναν πριν από λίγο ότι ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους και δανειστές δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του.

Όπως είναι γνωστό ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών διαμήνυσε σήμερα ότι θέλουμε πρώτα να υπάρξει εκτέλεση των μέτρων που συμφωνήσαμε και μετά θα εξετάσουμε αν χρειάζονται μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικούς χρέους.

Το Μέγαρο Μαξίμου επεσήμανε σχετικά με τη δήλωση Σόιμπλε:
«Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες διευκρινίζουμε ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By