Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Συμφωνήθηκε 48ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι

Η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε 48ωρη παύση για ανθρωπιστικούς λόγους των εχθροπραξιών στη διαιρεμένη συριακή πόλη Χαλέπι.

3335-thumb-largeΠροκειμένου να διανεμηθεί βοήθεια, ωστόσο αναμένονται ακόμη εγγυήσεις ασφαλείας από τα άλλα μέρη επί του πεδίου, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή 48ωρης παύσης των εχθροπραξιών στο Χαλέπι προκειμένου να ανακουφισθούν τα βάσανα περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, μαζί με τις μεγάλες δυνάμεις που υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

«Έχουμε συμφωνία τώρα από τη Ρωσική Ομοσπονδία για την 48ωρη παύση των εχθροπραξιών, περιμένουμε τη συμφωνία και άλλων παραγόντων επί του πεδίου. Ειλικρινά πήρε περισσότερο χρόνο απ΄ ό,τι νόμιζα ότι χρειαζόταν», δήλωσε ο Γαν Έγκελαντ, ο οποίος προεδρεύει ανθρωπιστικής ομάδας κρούσης του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ο προϊστάμενος του κ. Έγκελαντ, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε: «Όμως είμαστε έτοιμοι, τα φορτηγά είναι έτοιμα και μπορούν να φύγουν οποτεδήποτε από τη στιγμή που θα λάβουμε αυτό το μήνυμα».

Ο κ. Έγκελαντ δήλωσε ότι το σχέδιο ανακούφισης του ΟΗΕ για το Χαλέπι προβλέπει ταυτόχρονες διανομές τροφίμων στο ανατολικό τμήμα της πόλης, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και το δυτικό τμήμα, που ελέγχεται από την κυβέρνηση Άσαντ, καθώς και επισκευές του συστήματος ηλεκτροδότησης στον νότο που τροφοδοτεί τα αντλιοστάσια νερού που εξυπηρετούν 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By