Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Συναγερμός στη Σιβηρία: Πάνω από 30 εκατομμύρια στρέμματα απειλούνται από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Σε πολλές περιοχές της Σιβηρίας εξακολουθούν να μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές σε μια έκταση που ρωσικά μέσα γράφουν ότι υπερβαίνει την έκταση του Ισραήλ ή του Βελγίου, η οποία φθάνει σχεδόν τα 30 εκατομμύρια στρέμματα, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής θύματα ή τραυματίες.

Περισσότεροι από 700.000 Ρώσοι υπέγραψαν μια έκκληση την οποία ανάρτησε στο διαδίκτυο ένας οικολόγος από την πόλη Τόμσκ, μέσω της οποία ζητούν από τις ρωσικές αρχές να δράσουν πιο αποτελεσματικά για την κατάσβεση των πυρκαγιών που απειλούν με οικολογική καταστροφή, τις περιοχές της Σιβηρίας, οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η Greenpeace, ανακοίνωσε ότι η αιθάλη από τις πυρκαγιές στη Σιβηρία έχει φθάσει στα Ουράλια και συνιστά απειλή για την υγεία των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι μετατρέπονται από ένα τοπικό πρόβλημα σε μια οικολογική καταστροφή που απειλεί την υπόλοιπη χώρα.

Mνήμες από το 2010 – Φόβος να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε τους κυβερνήτες των περιοχών στις οποίες μαίνονται οι πυρκαγιές ότι πρέπει οι ίδιοι να ελέγχουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και να «μη μιλάνε γενικόλογα είτε να δείχνουν με τον δάχτυλο του προς τα πάνω, αλλά προσωπικά να ασχοληθούν με το ζήτημα».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών, δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να φθάσουν οι πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ως παράδειγμα τις δασικές πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει το 2010 όταν όπως είπε «καίγονταν όλη η χώρα, η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή και αναγκαστήκαμε να ασχοληθούμε με αυτές σε κάθε περιοχή, και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, όπου ζει πολύς κόσμος και φυσικά στη Σιβηρία, στην Άπω Ανατολή».

Για τον λόγο αυτό –επεσήμανε «πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης για να μην επαναληφθεί μια παρόμοια κατάσταση». Ο Ντμίτρι Μενβέντεφ, δήλωσε κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ότι θα επανέλθει σύντομα στο ζήτημα των πυρκαγιών.

Ο Ρώσος υπουργός Φυσικών Πόρων και Οικολογίας Ντμίτρι Κομπίλκιν, ο οποίος συμμετείχε στην κυβερνητική σύσκεψη που είχε ως θέμα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είπε ότι «οι προβλέψεις για τους κινδύνους των πυρκαγιών στην περιοχή αυτή της Σιβηρίας εξακολουθούν να μην είναι ευνοϊκές, παραμένει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι μέσες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές».

Ο Κομπίλκιν ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν θύματα από τις δασικές αυτές πυρκαγιές», όπως και ότι η πιο δύσκολη κατάσταση παρατηρείται στις περιοχές του Ιρκούτσκ, του Κρασνοντάρ στην Δημοκρατίας Σαχά-Γιακουτία και Μπουριάτια».

Ο Ρώσος υπουργός διευκρίνισε ότι «η έκταση στην οποία μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές φθάνει τα 27.000.000 εκ. στρέμματα, και είναι μια έκταση μεγαλύτερη κατά 12% μεγαλύτερη από αυτή που σημειώθηκαν πέρυσι πυρκαγιές».

Ο Κομπίλκιν είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται σε ποσοστό 95% τα διαθέσιμα μέσα πυρόσβεσης, ενώ αποστέλλονται ενισχύσεις και από γειτονικές περιοχές. Ο ίδιος θα επισκεφθεί αύριο την περιοχή για να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Avialecochrana (ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας δασών) στην οποία υπάγονται και τα αεροπορικά μέσα πυρόσβεσης, μαίνονται αυτή την στιγμή περισσότερες από 300 πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις, σε συνολική έκταση 28.000.000 στρεμμάτων.

Οι περισσότερες μαίνονται στην Σιβηρία, στην περιοχή του Ιρκούτσκ (58 πυρκαγιές σε μια έκταση 718.360 στρεμμάτων) και στην περιοχή του Κρανοντάρ (36 πυρκαγιές σε μια έκταση 195.220 στρεμμάτων).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By