Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Συνάντηση Γιούνκερ – Μπαρνιέ – ευρωβουλευτών τη Δευτέρα για το Brexit

Διπλωμάτες υποστηρίζουν πως η συμφωνία για τρία θέματα-κλειδιά που καθυστερούν την έναρξη των συνομιλιών για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις είναι κοντά

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, θα συναντηθούν το πρωί της Δευτέρας με ευρωβουλευτές, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι μπορεί να είναι έτοιμη μια συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit.

Ο Γιούνκερ και ο Μπαρνιέ θα συναντηθούν με τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σε γεύμα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Διπλωμάτες υποστηρίζουν πως η συμφωνία για τρία θέματα-κλειδιά που καθυστερούν την έναρξη των συνομιλιών για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις είναι κοντά. Ένα κύριο εμπόδιο είναι οι ανησυχίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία μετά το Brexit.

Η συνάντηση που θα έχει ο Γιούνκερ στις 11 π.μ. (12:00 ώρα Ελλάδας) με την ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, της οποίας ηγείται ο Γκι Φερχόφστατ, φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου για μια συμφωνία σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συνθήκη για το Brexit.

By