Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Συνάντηση Μακρόν – Μέρκελ: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

Την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία, στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνουμε τη διμερή μας συνεργασία πάνω στο στόχο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουμε τον ξεκάθαρο εθελοντισμό και την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Μακρόν, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

«Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μάλιστα επανέλαβε πως διπλωματία χωρίς τις κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, αλλά και η στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα. Όπως τόνισε η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα», τόνισε.

«Κατόπιν ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Μέρκελ σημείωσε πως η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν πως «δεν θα αποδεχθούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κι ότι «τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω συνομιλιών κι όχι μέσω της κλιμάκωσης της έντασης».

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε σταθερότητα εκεί κι όχι ένταση».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By