Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Συνάντηση Μισέλ-Φον ντερ Λάιεν: «Δεν θα ξανασυμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο με αυτό στην Άγκυρα»

Στον απόηχο του θορύβου που δημιουργήθηκε από τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν, η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχαν την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντησή τους, στην οποία συζήτησαν μία σειρά ζητημάτων, ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι αύριο Φον Ντερ Λάιεν και Μισέλ θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κοινοτική πηγή τόνισε, ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων, ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε, κατά τη συνάντησή της με τον Σαρλ Μισέλ, πως δε θα επιτρέψει ποτέ να ξανασυμβεί κατάσταση σαν αυτή της Άγκυρας.

Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η υπόθεση «Sofagate», με τη Δύση να στηλιτεύει τον Ερντογάν για την απαράδεκτη στάση του, καθώς δεν φρόντισε να υπάρξει μια τρίτη καρέκλα για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ύστερα από το περιστατικό, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε δικτάτορα τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ η Γαλλία έκανε λόγο για παγίδα στην Φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της Άγκυρας.

Σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει επικριθεί για την αποχώρηση από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για τα δικαιώματα των γυναικών, ένα ακόμη συμβάν προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις από μέρους των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Sofagate: Πώς αποφεύχθηκε «στο παρά ένα» ο υποβιβασμός της φον ντερ Λάιεν σε… γραμματέα του Μισέλ

Ενα «sofagate No2» κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην Άγκυρα αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, όπως αποκαλύπτει το Politico.

Συγκεκριμένα, το επεισόδιο με την «χαμένη καρέκλα» της φον ντερ Λάιεν -με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταλήγει σε έναν καναπέ, μακριά από τους Ερντογάν και Μισέλ, οι οποίοι ήταν οι μόνοι για τους οποίους είχαν προβλεφθεί καρέκλες- θα μπορούσε να έχει συνέχεια στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε.

Ο διπλωματικός σύμβουλος της φον Ντερ Λάιεν, Φερνάντο Αντερσεν Γκιμαράες , μπήκε στην αίθουσα πριν από την έναρξη του επίσημου γεύματος -και προς μεγάλη του έκπληξη, είδε ότι είχαν τοποθετηθεί συνολικά 10 καρέκλες στο τραπέζι.

Όμως, οι δύο είχαν πλάτη διπλασίου μεγέθους από τις υπόλοιπες -και τότε συνειδητοποίησε ότι σε αυτές επρόκειτο να καθήσουν οι κ.κ Ερντογάν καί Μισέλ, με την κα φον ντερ Λάιεν να περιορίζεται σε ρόλο… γραμματέα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς δεν είχε προβλεφθεί καρέκλα για τον ίδιον.

Ο Γκιμαράες ζήτησε αμέσως από τους Τούρκους που ήταν υπεύθυνοι για την οργάνωση του γεύματος, να βάλουν άλλη μία «ψηλή καρέκλα» -για την πρόεδρο της Κομισιόν- και ακομα μία, κανονικών διαστάσεων για τον ίδιον.

Η απαίτησή του έγινε δεκτή χωρίς πολλές συζητήσεις από την τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα…

Μαζεύουν υπογραφές για παραίτηση Μισέλ

Γυναικείες Οργανώσεις στο Βέλγιο μαζεύουν υπογραφές κάτω από ένα κείμενο , με το οποίο καλείται ο Σαρλ Μισέλ να παραιτηθεί μετά από το Sofagate.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, με την στάση του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έβλαψε τόσο την διπλωματική ισχύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και τα δικαιώματα των γυναικών. Πέντε χιλιάδες υπογραφές μπήκαν κάτω από το κείμενο μέσα σε λίγες ώρες.

Όπως είναι γνωστό, ο Μισέλ έχει επιχειρήσει αρκετές φορές να κάνει την αυτοκριτική του για το Sofagate -χωρίς ποτέ να έχει πείσει για την απόλυτη αδράνεια και την έλλειψη αλληλεγγύης που επέδειξε στην αρχή της συνάντησης του ευρωπαϊκού διδύμου με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέκριναν και τον Σαρλ Μισέλ για το γεγονός ότι κάθισε στη θέση του χωρίς να βοηθά την κατάσταση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By