Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Συνάντηση Τσίπρα – Ράμα για την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα – Τι συζήτησαν

Σε δύο τομείς χωρίστηκε η συζήτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ένας αφορούσε την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξή της και ο δεύτερος αφορούσε τη διμερή συνεργασία κυρίως στον οικονομικό τομέα.

 

 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό.

Συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και για τα κοιμητήρια.

Τέλος, στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης έθεσαν επί τάπητος την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας με έμφαση στις υποδομές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By