Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Συνάντηση Τσίπρα – Τσακαλώτου: Βάζουν στην τελική ευθεία παροχές και 120 δόσεις

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου θα «κλειδώσει» η ρύθμιση οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και θα σχεδιαστούν οι προεκλογικές ελαφρύνσεις, με τις οποίες ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα περιορίσει τις εκλογικές της απώλειες – Εγείρουν ενστάσεις οι δανειστές για την ρύθμιση οφειλών προς την εφορία

Τη δεύτερη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα σε δέκα ημέρες θα έχουν εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με στόχο να οριστικοποιήσουν τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε έως 120 δόσεις και να σχεδιάσουν τις παροχές, με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να περιορίσει τις εκλογικές απώλειές του.

Τη συνάντηση προανήγγειλε χθες ο κ. Τσακαλώτος, στη διάρκεια ομιλίας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δεσκάτης στα Γρεβενά. «Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όσους από τους πολίτες έχουν ανάγκη τη ρύθμιση και έχουν την διάθεση να πληρώσουν τις οφειλές τους και όχι να ικανοποιήσουμε πολίτες που δεν έχουν ανάγκη μια τέτοιας ρύθμισης για τις εκκρεμότητές τους» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει να κατατεθεί μεθαύριο, Δευτέρα, στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προανήγγειλε χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι διατάξεις για την αιτιολόγηση των απολύσεων.

Οι ενστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για τις 120 δόσεις, και ιδίως για το σκέλος που αφορά τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, είναι πάντως έντονες και είναι βέβαιο ότι θα εκφραστούν στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία ξεκινά μεθαύριο στην Αθήνα. Έτσι, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών θα ψηφιστεί χωρίς ουσιώδεις αλλαγές ή η τελική μορφή του θα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την αρχική, όπως συνέβη με το νομοσχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Οι παροχές

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων από τους οφειλέτες σχεδιάζεται να ανοίξει πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ μέσα στις προσεχείς ημέρες επιδιώκεται να ανακοινωθούν και οι προεκλογικές παροχές. «Είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Όσα πετύχαμε είναι το μεγάλο μας όπλο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας χθες στην Κρήτη, δίνοντας στίγμα των προθέσεών του.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε χθες ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα υπάρξει ευρεία συζήτηση για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα αφορά τον τρόπο διάθεσης μέρους του πλεονάσματος 2019-2020. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι η διανομή δεν θα γίνει υπό τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος» και ότι εξετάζονται άλλες λύσεις, που να έχουν «πιο μόνιμο χαρακτήρα».

Αναφερόμενος όχι μόνο στο 2019, αλλά και στο 2020, ο υπουργός Οικονομικών εκτιμάται ότι «φωτογράφισε» την πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1ης-1-2020, υπό την πίεση της σχετικής τροπολογίας που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες φάνηκε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) φέτος και 800 εκατ. ευρώ το 2020 (0,4% του ΑΕΠ), ενώ συνολικά την τετραετία 2019-2022 προβλέπεται να υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 5,5 δισ. ευρώ (2,7% του ΑΕΠ), ο οποίος ωστόσο είναι προϊόν υπερβολικής λιτότητας. Στο Πρόγραμμα σημειώνεται ότι ο χώρος αυτός «θα αξιοποιηθεί για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που στηρίζουν την ανάπτυξη και προστατεύουν τους πιο ευάλωτους».

Οι ελαφρύνσεις και οι «μποναμάδες» που έχουν πέσει στο τραπέζι και θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη περιλαμβάνουν μέτρα, όπως:

– Η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, με δημοσιονομικό κόστος 1,92 δισ. ευρώ το 2020 και 2,058 δισ. ευρώ από το 2021.

– Μειώσεις ΦΠΑ είτε με μείωση του βασικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τρόφιμα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εστίαση κ.ά., από τον βασικό συντελεστή στον μεσαίο συντελεστή 13%. Σε ορισμένα προϊόντα οι μειώσεις στόχος είναι να ισχύσουν από φέτος.

– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, με δημοσιονομικό κόστος 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά. Το μέτρο αυτό, μαζί με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ (με δημοσιονομικό κόστος 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ. ευρώ από το 2021 και μετά), είχε εξαγγελθεί για το 2020 ως αντίμετρο για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.

– Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα… καταργούσε το 2015.

– Επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015, με δημοσιονομικό κόστος 150-200 εκατ. ευρώ. Κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου χορηγούνταν έκπτωση 1,5%, η οποία είχε αυξηθεί στο 2% προτού καταργηθεί το μέτρο. Ωστόσο, το όφελος των φορολογουμένων θα είναι πενιχρό. Ενδεικτικά, 2.550.047 φορολογούμενοι πλήρωσαν πέρυσι φόρο 3,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 1.341 ευρώ φόρου κατά μέσο όρο. Εάν το σύνολο των φορολογουμένων αυτών πλήρωνε εφάπαξ τον φόρο, θα κέρδιζε κατά μέσο όρο έκπτωση μόλις 26,82 ευρώ.

– Εφάπαξ επιδόματα τύπου «13ης σύνταξης» ή/και χορήγηση αναδρομικών στους συνταξιούχους για την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

By