Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία

Επιμένει στην εμπρηστική ρητορική απέναντι στη χώρα μας η Άγκυρα, με τη σκυτάλη να λαμβάνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε πως «η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία».

«Η Αγία Σοφία είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός, και πρόσθεσε: «Κατακτήθηκε».

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει λόγο να μιλάει για την Αγία Σοφία και με το τι θα κάνει η Τουρκία στην επικράτειά της.

Ο Τούρκος αξιωματούχος εκτός από την Αγία Σοφία, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε μια θέση που είχε ακουστεί και παλαιότερα από Τούρκους αξιωματούχους:

«Κάθε συμφωνία που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία (σ.σ. στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου) είναι άκυρη και κενού περιεχομένου».

Αναφέρθηκε δε, και στην εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη, υποστηρίζοντας πως ο Χαλίφα Χαφτάρ και οι «παράνομες δυνάμεις του» δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο.

Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προκλήσεων της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας -κάτι που έχει θέσει σε συναγερμό την Αθήνα.

Εκτός από το «σίριαλ» με την Αγία Σοφία, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τους προκλητικούς εορτασμούς για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την ανάγνωση αποσπασμάτων του κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία, η Άγκυρα έχει ανοίξει τη «βεντάλια» των διεκδικήσεών της και τώρα προαναγγέλλει έρευνες υδρογονανθράκων, αγνοώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των νησιών.

Η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε επτά σημεία.

Τα ισάριθμα αιτήματα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Έργων (MAPEG) του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 30ης Μαΐου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης της Τουρκίας.

Τα επτά σημεία βρίσκονται πάνω στη νοητή γραμμή που ξεκινά από τα βορειανατολικά της Ρόδου, συνεχίζει ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου περνάει ανατολικά της Κρήτης και καταλήγει στα νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου (βλ. χάρτη).

xartis copy

Πρόκειται για τα θαλάσσιαοικόπεδα εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων με τις εξής κωδικές ονομασίες:

1. O20,O21,P20,P21
2. R20,R21,S20,S21
3. R18,R19,S18,S19
4. S16,S17
5. T18,T19,U18,U19
6. T16,T17,U16,U17
7. V18,V19

(Visited 1 times, 1 visits today)
By