Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο

Αμφισβήτηση των Ιμίων, απειλές για Κύπρο και Αιγαίο και προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά –  Γιλντιρίμ: Αποκαλεί τους Έλληνες κουρσάρους και απειλεί με νέο 1922

Τις νεοοθωμανικές της προσδοκίες με ορίζοντα το 2023, όταν και συμπληρώνονται τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, ξεδιπλώνει τον τελευταίο καιρό η γειτονική χώρα με ένα κρεσέντο εθνικιστικού παραληρήματος κατά της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την μητρόπολη της ορθοδοξίας την Αγιά Σοφιά, ο Τούρκος Πρόεδρός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε ανοιχτά με την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι «κατέστρεψαν τον πολιτισμό μας, περισσότερο από Δύση, εκείνοι που έχουν τη δυτική νοοτροπία», κατηγορώντας όσους «μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε μουσεία. Όπως αυτός ο χώρος. Μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε στάβλους».

Στα εγκαίνια της πολιτιστικής έκθεσης, ο Ερντογάν συνοδευόταν από τη σύζυγό του Εμινέ. Αφού έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, φρόντισε να χαιρετήσει το πλήθος με τη «ραμπία». Με τα τέσσερα δάχτυλα και τον δείκτη «διπλωμένο» στην παλάμη. Είναι ο χαιρετισμός των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον οποίο έχει υιοθετήσει πλήρως ο Ερντογάν και τον κάνει πάντα και παντού. Ακόμα και μέσα στην Αγιά Σοφιά.

Αμφισβήτηση των Ιμίων και απειλές για Κύπρο και Αιγαίο 

Στην συνέχεια το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία

των Ιμίων υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες, προσθέτοντας δε ότι «δεν θα αποδεχθούμε κανένα πιθανό τετελεσμένο γεγονός από την Ελλάδα προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται», θέτοντας ένα συνολικότερο ζήτημα αμφισβήτησης των συνόρων στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έγινε με αφορμή το νόμο αριθ. 4519 σχετικά με 446 περιοχές «Natura 2000″ επί ξηράς και θαλάσσης που θεσπίστηκε πρόσφατα. Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι εκμεταλλεύεται τα διεθνή πρόγραμματα για να προβάλει τις θέσεις της και «κούνησε το δάκτυλο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση «να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες της Ελλάδας για πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων».

Η αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν άμεση, καθώς με ανακοίνωση που εκδόθηκε, συστήνει στην Τουρκία να προσέχει, καθώς η παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο θα έχει συνέπειες και καλεί την Άγκυρα να «μετράει τα λόγια της».

Νέα Navtex στην Κύπρο 

Νέα Navtex με την οποία δεσμεύει για ασκήσεις περιοχή νότια της Κύπρου σε απόσταση 35 χλμ από το Ακρωτήρι Λεμεσού, εξέδωσε η Τουρκία.
Η περιοχή έχει δεσμευτεί για τις 3 Απριλίου από τις 13:00 μέχρι τις 16:00, δηλαδή για τρεις ώρες.
Η εν λόγω έκταση, περίπου 6.000 τετρ. χιλιόμετρων, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

H νέα Navtex της Τουρκίας ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για την πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 16 Απριλίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλεί με νέο ’22 τους «κουρσάρους» του Αιγαίου

Μετά την ομιλία του Τούρκου Προέδρου από την Αγιά Σοφιά και την άκρως προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια, τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, απειλώντας με νέο ’22 τους «κουρσάρους» του Αιγαίου.

Ο Γιλντιρίμ θέλησε να στείλει προειδοποίηση προς κάθε ενδιαφερόμενο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη Μικρασιατική καταστροφή και την αποφράδα εκείνη μέρα της σφαγής χιλιάδων Ελλήνων, που συνοδεύτηκε από την πυρκαγιά της Σμύρνης στις 9 Σεπτεμβρίου του μαρτυρικού 1922.

Χαρακτηριστικά δήλωσε:

«Απευθύνομαι σε αυτούς κυρίως που προσπαθούν να θολώσουν τον αγώνα που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας και βεβαίως να μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου. Ομως, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα σας πει ευχαριστώ υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές. Δεν θα ανεχτούμε ποτέ κύκλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Να μην βγάλουν από το μυαλό τους, την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922, όσοι κάνουν ζωή κουρσάρου στα νερά του Αιγαίου»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By