Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα: Εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πάλι το «Γιαβούζ»

Στην περιοχή και εντός της κυπριακής ΑΟΖ κινείται το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο βρισκόταν ανοιχτά της Καρπασίας και τις τελευταίες μέρες είχε μετακινηθεί στα απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία τουρκικά παράλια.

Το γεωτρύπανο εμφανίζεται να πλέει 21,6 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Αρναούτη. Το «Γιαβούζ» δεν έχει δηλωμένη πορεία και τελικό προορισμό ωστόσο εμφανίζεται να έχει κατεύθυνση προς το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο, τον «Πορθητή», που βρίσκεται περίπου 37 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου.

Τη μετακίνηση του «Γιαβούζ» είχαν προαναγγείλει κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Άγκυρα χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν τον τελικό προορισμό του. Το άλλο γεωτρύπανο παραμένει στην περιοχή παρά τις πληροφορίες που τουρκικής πλευράς πως επίκειται μετακίνησή του.

Η νέα τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για την Κύπρο, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Εχουμε την ίδια αποφασιστικότητα όπως και το 1974».

Σε ομιλία του σε τελετή για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ο Τούρκος υπουργός είπε «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην «γαλάζια πατρίδα» μας συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και των περιχώρων της».

«Η Κύπρος είναι δική μας εθνική υπόθεση. Οι απόψεις και προσεγγίσεις μας σε αυτό το θέμα είναι καθαρές», ανέφερε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By