Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Συνεχίζεται το θρίλερ στα Σκόπια: Σε εξέλιξη η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τις πρόωρες εκλογές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, που ξεκίνησε στις 6 ώρα Ελλάδος υπό τον πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Μετά το βέτο της Γαλλίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, επικρατεί πολιτικός αναβρασμός στη Βόρεια Μακεδονία, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει ότι «μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει, πλέον, το μέλλον της χώρας», ζητώντας, έτσι, τη διενέργεια εκλογών.

Οι διαδικασίες και οι συζητήσεις συνεχίζονται, χωρίς να μπορεί κάποιος να προβλέψει πόσο θα τραβήξουν, ακόμα, σε διάρκεια, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση πως οι βασικές πολιτικές παρατάξεις στη γειτονική χώρα, θα στηρίξουν την πρόταση του Ζάεφ για τη διεξαγωγή εκλογών, αν και οι αναλυτές θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που μπορούν, σε επόμενη φάση, να «ξεκλειδώσουν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Πέρα από το συγκεκριμένο ζήτημα, πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εδώ και μερικούς μήνες εκλογές, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του Ζάεφ για σκάνδαλα διαφθοράς και αδυναμία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.

Στο μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλεσαν την κίνηση της Γαλλίας, να θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σαν «ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, για να δικαιολογήσει τη στάση του χαρακτήρισε τους μηχανισμούς διεύρυνσης της ΕΕ «αναποτελεσματικούς και απογοητευτικούς» και υποστήριξε πως μέχρι να αναθεωρηθούν οι εν λόγω μηχανισμοί θα είναι αρνητικός στην ένταξη νέων κρατών στην Ένωση.

«Είναι ένα ιστορικό λάθος και ελπίζω να είναι προσωρινό για να μην χαραχτεί στη συλλογική μνήμη ως ιστορικό λάθος» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By