Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην Ισπανία – Οι Ciudadanos στηρίζουν τον Ραχόι

Το ισπανικό φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos («Πολίτες») συμφώνησε σήμερα να στηρίξει τον Μαριάνο Ραχόι.

raxoiΟ Ραχόι ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού, στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όμως η υποστήριξη αυτού του νέου κόμματος δεν είναι αρκετή προκειμένου να τερματιστεί το οκτάμηνο πολιτικό αδιέξοδο.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι Ciudadanos, που ήρθαν τέταρτοι και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δήλωσαν σήμερα ότι θα προσθέσουν τις 32 κοινοβουλευτικές έδρες τους στις 137 του Ραχόι στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Ωστόσο το άθροισμα των εδρών των δύο κομμάτων υπολείπεται των 176 εδρών που είναι απαραίτητες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Το PP αναμένεται επίσης να λάβει την υποστήριξη του μικρού συντηρητικού κόμματος των Καναρίων Νήσων, του Συνασπισμού των Καναρίων, φθάνοντας τις 170 έδρες.

«Καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τις 170 έδρες έτσι ώστε η Ισπανία να έχει κυβέρνηση. Είναι ένας μεγάλος αριθμός αλλά δεν είναι αρκετός», δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου στην οποία κάλεσε τα άλλα κόμματα να θέσουν τέρμα στο αδιέξοδο.

Ο Ραχόι χρειάζεται την αποχή των Σοσιαλιστών, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Ισπανία με 85 έδρες, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, εκείνοι όμως αρνούνται σθεναρά να ανοίξουν τον δρόμο για μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνται οι κύριοι αντίπαλοί τους.

Προκειμένου να δώσουν την υποστήριξή τους, οι Ciudadanos απαίτησαν από το PP να συμφωνήσει σε ορισμένους όρους, περιλαμβανομένης της εφαρμογής μέτρων κατά της διαφθοράς και μιας αλλαγής του εκλογικού συστήματος που στην παρούσα μορφή του ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα.

Αν ο Ραχόι χάσει την ψηφοφορία της Τετάρτης, μια δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Παρασκευή όπου θα αρκεί μια απλή πλειοψηφία όμως σε αυτή την περίπτωση οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να απόσχουν.

Ο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί αύριο τον γενικό γραμματέα των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ στην προσπάθεια να τον πείσει να αλλάξει γνώμη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By