Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Yπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά θα συνεδριάσει στις 12:00 το μεσημέρι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής έχοντας ως αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό.

Τη συνεδρίαση του συμβουλίου είχε αιτηθεί επανειλημμένως η αντιπολίτευση παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συγκαλείται το όργανο αυτό με θέμα το Κυπριακό και ενώ έχουν προηγηθεί δύο ενημερώσεις του υπουργού Εξωτερικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής καθώς και στα μέλη των Ομάδων Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Την Πέμπτη, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είχαν νέα συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας ο Οζντίλ Ναμί ανέλαβε να παρουσιάσει εκ μέρους των δύο διαπραγματευτών τα αποτελέσματα από την πορεία των μέχρι σήμερα συζητήσεων.

Στη συνέχεις ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για πρόοδο επισημαίνοντας ωστόσο πως παραμένουν διαφορές.Ο Μουσταφά Ακιντζί, στάθηκε στην αναγκαιότητα των τουρκικών εγγυήσεων, ενώ επέμεινε πως η Διάσκεψη θα είναι πενταμερής, αποκλείοντας τη συμμετοχή μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οσον αφορά το φυσικό αέριο, είπε ότι γίνονται κάποια βήματα, τα οποία θεωρεί ότι δεν θα φτάσουν στο σημείο να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθεια για λύση ή στη διάσκεψη της Γενεύης. Σημείωσε ότι «δεν αναμένει σύντομα να υπάρξει κάποια γεώτρηση».

Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στις 4 Ιανουαρίου ενώ δεν αποκλείεται να τα έχουν και νέο ραντεβού στις 7 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη, διερευνητικού χαρακτήρα, συνάντηση των δύο χωρών.

(Visited 1 times, 1 visits today)