Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Συνέρχεται αύριο το Eurogroup με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» από το πρόγραμμα

Συνεδριάζει αύριο Δευτέρα 12 Μαρτίου το Eurogroup, εν μέσω αντιφατικών δηλώσεων για το αν η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι καθαρή ή με εποπτεία, ενώ υπάρχουν ακόμα και εκκρεμότητες για να κλείσει η αξιολόγηση.

Οι πλειστηριασμοί που διεξάγονται μεν ηλεκτρονικα, με αντιδράσεις όμως που βαίνουν κλιμακούμενες, είναι ένα από τα σημεία αιχμής που αναμένεται να απασχολήσουν το Eurogroup, είτε προσκηνιακά, είτε και παρασκηνιακά, καθώς ενώ ζητείται η επέκτασή τους, το πολιτικό κόστος αποτελεί ένα σοβαρό διακύβευμα για την ελληνική κυβέρνηση.

Η αυριανή (12 Μαρτίου) συνεδρίαση του Eurogroup είναι η πρώτη μετά την αναχώρηση των δανειστών από την Αθήνα, όπου συζητήθηκαν κυρίως θέματα ενεργειακά και το θέμα της διαιτησίας στα εργασιακά.

Την ίδια στιγμή και ενώ ως το Eurogroup του Ιουνίου, η κυβέρνηση έχει να κλείσει και τις 88 εκκρεμότητες για να τελειώσει η τέταρτη αξιολόγηση, ο τρόπος με τον οποίο θα βγει η Ελλάδα από τη μνημόνια απασχολεί όλες τις πλευρές.

Και όπως φαίνεται η γραμμή δεν είναι κοινή, ήδη ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του EuroWorking Groupβ Τόμας Βίζερ τάσσονται υπέρ της εποπτείας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση μιλά για καθαρή έξοδο.

Αυτό που θεωρείται σίγουρο, είναι ότι στο αυριανό Eurogroup δεν θα συζητηθεί το θέμα της ελάφρυνσης χρέους.

Την περασμένη Πέμπτη (8/03) ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης,δήλωσε ότι ενδεχομένως το θέμα του χρέους να συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group (EWG) του Απριλίου, με σκοπό να προωθηθεί στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια (26 Απριλίου).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By